Mostar

„Napredak“ Mostar: Otvorena izložba slika Marinka Slipca „Figuracija snova“


U organizaciji HKD-a „Napredak“ Glavna podružnica Mostar 3. veljače, u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače upriličeno je svečano otvorenje izložbe slika „Figuracija snova“, autora Marinka Slipca.

U ime organizatora pozdravne riječi uputio je predsjednik HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka, koji je istaknuo kako je zadovoljstvo što je upravo Napredak organizator 12. samostalne izložbe slikara Marinka Slipca te da nakon Novog Travnika, Travnika, Sarajeva, Zenice, Jajca, Bugojna, Kiseljaka, Viteza, Banje Luke u iduća dva tjedna i Mostarci mogu pogledati njegove slike.

Svoj stručni sud  o izložbi potom je kazala magistrica slikarstva Kristina Ćavar, inače bivša Napretkova stipendistica. „Snovi su slike naših misli i emocija, odnosno priče koje naš mozak priča tijekom spavanja. Najčešće je riječ o zbirkama isječaka, slika, osjećaja i sjećanja koja se nehotice javljaju tijekom REM faze sna. Figuracija pak potječe od latinske riječi figuratio što  znači oblikovanje. Pred nama je izloženo 13 slika slobodnog umjetnika Marinka Slipca. Obuhvaćene nazivom izložbe Figuracija snova upućuju na uobličavanje umjetnikovih emocija i misli na platnu ili drugom čvrstom nositelju slike“, istaknula je Ćavar, među ostalim.

Autor Slipac zahvalio je HKD –u Napredak GP Mostar na organiziranju izložbe i svima koji su sudjelovali u njezinoj pripremi.

Govoreći o svojim radovima autor istaknuo je kako voli uigravanje, kolorit boja i „prskanje bojom“ te kako jednostavno nastoji osloboditi boju da ona leti i da se bilo u željenom ili nekom sličnom obliku izrazi na platnu, objavljeno je na hkdnapredak.com.

U glazbenom dijelu nastupila je maturantica glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru u klasi prof. Marijane Pavlović, Anja Krtalić koja je izvela skladbu Ples barunice, autora hrvatskog skladatelja i glazbenika akademika Franje Paraća.

J.P., KT