Nastavak manifestacije "Dani kršćanske kulture"


U ponedjeljak 8. travnja, trećega dana ovogodišnje manifestacije "Dani kršćanske kulture", posjetitelji su u Kinoteci "Zlatna vrata" pogledali dva dokumentarna filma Hrvatske radiotelevizije film Gospa od Vrpolja.

Dokumentarac scenarista i urednika Nena Kužine te u režiji Davora Borića koji govori o središnjem marijanskom svetištu Šibenske biskupije, Gospi od Vrpolja; i dokumentarni film Skica za portret: Blaž Jurjev Trogiranin autorice Ane Marije Habjan koji nam približava lik i djelo kasnogotičkog slikara Blaža Jurjeva, nazvanog Trogiranin prema gradu u kojem je proveo najveći dio svog stvaralačkog vijeka.

U večernjim satima u crkvi Sv. Frane renomirani vokalni ansambl Antiphonus iz Zagreba održao je koncert duhovne glazbe pod nazivom Miserere.

U cjelovečernjem programu publika je uživala u izvedbama oratorija Jephte Giacoma Carissimija, zatim Allegrijeva čuvenoga Miserere te Bachova najpoznatijeg moteta Jesu, meine Freude.

Osim toga, treći dan manifestacije obilježila je prva u nizu sjajnih ovogodišnjih tribina: u palači Milesi u 20 sati održala se tribina pod nazivom Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?, a povodom objavljivanja na hrvatskome jeziku knjige Benediktova opcija – strategija za kršćane u postkršćanskom svijetu.

Gosti ove tribine bili su Boris Beck, publicist i kolumnist Večernjeg lista; Mate Šimundić, profesor književnosti i teolog; te Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum. Knjiga Benediktova opcija izazvala je veliku senzaciju u Americi, a u Hrvatskoj se o njoj polemiziralo i prije nego je prevedena. Rasprava o ovome kontroverznom naslovu nastavlja dijeliti vjernike diljem svijeta, a zaintrigirala je i publiku manifestacije Dani kršćanske kulture koja se u velikom broju okupila u dvorani palače Milesi.

KT