Široki Brijeg

Noć muzeja i ove godine u Franjevačkom muzeju


Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove će godine sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja kroz dva programa koja će biti upriličena 1. veljače, od 18 sati do ponoći.

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualnih komunikacija u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Odsjek za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu utemeljio je prof. Mladen Kolobarić zajedno s profesorom Stanetom Bernikom 1973. Drugi dio Noći muzeja '19 uključuje stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015., a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti /Extended reality (XR)/ digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela, prenosi Fena.

Ova novina je ostvarena preko HP reveal aplikacije. Stalni likovni postav sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do 2015. Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art. Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Ove godine u sklopu Noći muzeja '19 u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg održat će se i predavanje prof. mr. Bojana Hadžihalilovića, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

KT / Bljesak.info