"Nova crkvena pjesmarica" u izdanju "Kršćanske sadašnjosti"


"Kršćanska sadašnjost" objavila je drugo izdanje djela "Nova crkvena pjesmarica", a priredio ju je Institut za crkvenu glazbu.

Kršćanska sadašnjost objavila je drugo izdanje djela Nova crkvena pjesmarica a za izbor skladbi došle su u obzir popijevke koje su nastale na tekstove obnovljenog bogoslužja, hrvatske pučke popijevke i oni vrijedni napjevi pod koje je bilo moguće potpisati tekstove obnovljenog bogoslužja. Izbor je, dakle, obuhvatio i dosadašnje i novonastale popijevke koje su prikladne za bogoslužje, koje puk u cjelini može dobro otpjevati i koje se uklapaju u slijed glazbenog stvaralaštva hrvatskog naroda.

Inače, Nova crkvena pjesmarica izdana je 1974., nakon liturgijske obnove Drugog vatikanskog koncila, te nastoji slijediti njegova načela i upute. Koncilska liturgijska obnova posvećuje mnogo brige liturgijskoj glazbi. Uredba o svetom bogoslužju sadrži o njoj čitavo poglavlje, u kojem iznosi njezina temeljna načela, a više pokoncilskih dokumenata ta načela pobliže tumači.

Pjesmarica donosi sve što je u hrvatskoj liturgijsko-glazbenoj baštini pronađeno vrijednim i prikladnim da ostvari one ciljeve, koje obnovljeno bogoslužje očekuje od pjevanja. Donosi izbor ulaznih, darovnih i pričesnih pjesama te pripjevnih psalama za cijelu liturgijsku godinu, a može se pronaći u svim knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Ž.I., KT