Obnovljena "Napretkova" podružnica u Tomislavgradu


Nakon 74 godine, obnoviteljska skupština HKD "Napredak" podružnica Tomislavgrad održana je u petak 15. rujna u Kulturno – informativnom centru u Tomislavgradu.

Uz članove inicijativnog odbora na skupštini su bili nazočni u ime Središnje uprave HKD Napredak Miroslav Landeka i Josip Križanović, predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, konzul savjetnik u konzulatu Republike Hrvatske u Livnu Božo Vodopija i gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić. Program Skupštine vodila je novinarka RTV Herceg-Bosne Maja Pašalić.

Svečano otvorenje

Na početku skupštine svirana je himna Društva, odana počast svim preminulim članicama i članovima HKD Napredak, a potom je prikazan i film 120 godina HKD Napredak koji je urađen u prigodi proslave obilježavanja 120 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kao temeljne kulturne ustanove bh. Hrvata, koji kroz sliku i riječ govori o povijesti društva, njegovu utemeljenju, ciljevima, projektima, stipendiranju đaka i studenata, tiskanju Hrvatskog narodnog kalendara, kulturnim i sportskim projektima brojnim drugim aktivnostima, zabrani te obnovi društva 1990. do danas.

Nakon toga skupštini su se obratili dopredsjednici Landeka i Križanović koji su naglasili kako je proces obnove rada podružnice trajao skoro godinu dana ali je zahvaljujući potpori Središnje uprave ali i premijera Vukadina i načelnika Buntića i uz predsjednicu inicijativnog odbora i članice i članove konačno nakon 74 godine obnovljen rad HKD Napredak u Tomislavgradu. Obećali su ovom prigodom potporu Središnje uprave HKD Napredak kroz stipendije i putem natječaja za financiranje projekata podružnica te podsjetili kako je u mandatu ove uprave od 2019. do 2023. za stipendije i za različite kulturne projekte podružnica i udruga izdvojeno više od milijun KM.

Premijer Vukadin i načelnik Buntić također su obećali potporu radu Napretka te su izrazili zadovoljstvo da je uz Maticu hrvatsku od sada u Tomislavgradu djeluje HKD Napredak, kao dvije najvažnije i najstarije institucije kulture u Hrvata u BiH.

Radni dio skupštine

U radnom dijelu Skupštini izabrana su tijela uprave – predsjednik, upravni i nadzorni odbor. Nazočno je bilo18 članica i članova inicijativnog odbora HKD Napredak podružnica Tomislavgrad. Za predsjednicu podružnice izabrana je Marija Pavković Baković, dopredsjednica je Karla Radoš, tajnik Ilija Zorića Snigo, a rizničar Dražen Tokić, dok su  članovi Upravnog odbora Petra Tokić, Krešimir Parlov i Josip Ivankovića. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Ante Jurčević, Ante Romića i Veselko Letica, objavljeno je na mrežnoj stranici Društva.

U svom prvom obraćanju novoizabrana predsjednica Marija Pavković Baković zahvalivši na potpori Središnje uprave i dopredsjednicima Landeki i Križanoviću  kao predstavnicima općine i županije, načelniku Buntiću i premijeru Vukadinu istaknula je kako je sretna što je Napredak osnovan u Tomislavgradu jer se radi o iznimno značajnoj instituciji za Hrvate.

"Sigurna sam da ce donijeti mnogo dobra kulturi i umjetnosti u našem gradu, da će studenti imati priliku biti stipendirani i da će nakladnički segment Napretka također imati dosta posla ovdje s obzirom na to da je Tomislavgrad grad književnika. Naišli smo na vrlo pozitivnu reakciju sugrađana tako da se nadam da se sprema jedna lijepa priča s Napretkom i u Tomislavgradu", kaza je, među ostalim, Pavković Baković.

J.M., KT