Busovača

Održana 10. međunarodna smotra folklora "Srce Središnje Bosne"


U organizaciji HKD-a Napredak, podružnica Busovača, u subotu, 10. rujna održana je 10. međunarodna smotra folklora Srce Središnje Bosne koja je okupila folklorne sastave iz BiH, Hrvatske i inozemstva.

Foto: Centralna.ba

Foto: Centralna.ba

Ovaj tradicionalni rujanski događaj započeo je mimohodom kroz ulice Busovače te polaganjem vijenca na spomen-obilježju poginulim braniteljima. Uslijedio je bogat kulturno-zabavni program koji je oslikao bogatstvo folklorne baštine različitih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Sudjelovali su tako: KUD Kolo (Vukovar), HŠKK Busovača (Beč), HKUD Lindžo (Neum), HKUD Topala (Nadioci – Vitez) i HKD Napredak (Busovača).

Manifestaciju je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Križanović, a program je vodila Irena Mrnjavac, javlja Centralna.ba

U svojem obraćanju Križanović je naglasio vrijednost i važnost ovog projekta za grad Busovaču i očuvanje identiteta Hrvata Središnje Bosne. Zahvalio je sudionicima i publici koja je još jednom pokazala koliko cijeni ovaj događaj. Istaknuo je kako mnogobrojno članstvo ove Napretkove podružnice pomaže u organiziranju smotre, ali i da Društvo prati svoje članove, naročito studente koje pomažu stipendijama.  

Uslijedio je dvosatni program uz izvedbe svih sekcija te prezentaciju hrvatskih tradicijskih običaja. Na kraju su razmijenjeni prigodni darovi, a događaj je nastavljen uz druženje u Napretkovu domu u Busovači.

J.M., KT