Neum

Održana 25. umjetnička kolonija „Zvijezda mora“


Izložbom slika u dvorištu crkve Gospe od Zdravlja u Neumu, 30. lipnja, zatvorena je jubilarna 25. umjetnička kolonija pod nazivom „Zvijezda mora”.

Umjetnička kolonija u Neumu tradicionalni je kulturno-umjetnički događaj pod okriljem Neumskog ljeta, koji u ovaj grad dovodi kulturne i umjetničke djelatnike sa svih strana BiH i Hrvatske. Otvorena je 28. lipnja, a sama manifestacija je završila 30. lipnja izložbom radova mnogobrojnih slikara u dvorištu crkve Gospe od zdravlja.

Ovaj događaj odvija se u organizaciji JU Muzej i Galerija Neum, uz potporu Općine Neum. Umjetničku koloniju službeno je otvorio neumski župnik i ravnatelj JU Muzej i Galerija don Mladen Šutalo.

"Nema potrebe naglašavati važnost ove manifestacije, kao i svake druge koja kulturno obogaćuje naše mjesto. Iako se Umjetnička kolonija održava 25 godina, vjerujem da svi koji dođu ovdje se požele ponovno vratiti jer ovdje ostvarujete posebna prijateljstva i nezaobilazna druženja. Svatko od vas umjetnika nosi nešto originalno sa sobom, pa tako ovo mjesto postaje bogatije duhom, maštom, stvaralaštvom. Dio svoga stvaralaštva ostavljate i nama i hvala vam na tome. Neka vam Neum ostane i dalje u ugodnom sjećanju. Želim vam ugodno druženje te blagoslovljeno stvaranje kroz ova tri dana", rekao je na otvaranju don Mladen.

„Svojim intezitetom i lirskom lakoćom ovogodišnja umjetnička kolonija u Neumu je ponudila pregršt svježega kolorita, promplasaja i disperzije boja, geometrijske apstrakcije i drugih zanimljivih tema koji se ponavljaju u određenom ritmu i slijedu događaja. Ovogodišnja 25. po redu likovna kolonija u Neumu slavi i objedinjuje radost življenja, svojevrsni životni élan vital umjetnosti u cjelini, a to se posebno reflektira kroz prizmu humaniziranog pejzaža kao forme koju naročito slijede i bruse gotovo svi slikari ovogodišnje kolonije“, naglasio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Ivan Vrljić

M. A., KT