Busovača

Održana sjednica Središnje uprave HKD "Napredak"


Pod predsjedanjem predsjednika HKD "Napredak" dr. Nikole Čiče u Busovači je u općinskoj dvorani, 9. rujna, održana XXVI. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Domaćin sjednice Središnje uprave bila je podružnica HKD Napredak u Busovači na čelu s predsjednikom podružnice te dopredsjednikom HKD Napredak Josipom Križanovićem.

Svečani dio sjednice

U uvodnom dijelu sjednice on je pozdravio nazočne i izrazio zadovoljstvo što se sjednica održava u Busovači koja je taj dan bila domaćin XI. međunarodne smotre folklora Srce Središnje Bosne 2023. te pozvao sve nazočne da svojom nazočnošću uveličaju održavanje ove značajne kulturne manifestacije. Također, upoznao je detaljno Središnju upravu s aktivnostima i projektima kao i poteškoćama u radu jedne od aktivnijih podružnica na području Središnje Bosne koja broji više od 300 aktivnih članica i članova.

Nazočne je u ime Općine Busovača pozdravio načelnik Asim Mekić, koji im je zaželio srdačnu doborodošlicu u Busovaču i pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju Općine i Napretka uz želju i nadu da će se ta suradnja nastaviti i proširiti i u budućnosti.

Predsjednik dr. Čiča zahvalio se u ime Središnje uprave HKD Napredak i Podružnice Busovača načelniku na svesrdnoj pomoći i podršci u radu koju pruža Napretku u Busovači.

Rad folklorne sekcije koja djeluje unutar Podružnice Busovača predstavio je voditelj sekcije i dopredsjednik Podružnice Ivan Križanović koji je ujedno najavio i pozvao sve nazočne na XI. međunarodnu smotru folklora.

Napretkova stipendistica Birigita Batista u svojstvu voditeljice predstavila je rad mladog i izvedbenog sastava dok je Dragana Bohutinski, voditeljica i trenerica, prezentirala aktivnosti mažoretkinja HKD Napredak Busovača. O aktivnostima udruge Mladih koja djeluje unutar Podružnice govorio je predsjednik udruge Nikola Rajić.

Nazočne su pozdravili i članovi udruge Mladih i Napretkovi stipendisti Matea Jurešić i Leo Filipović. O radu i  aktivnostima jedinog digitalnog kina na području Županije Središnje Bosne, kina Theatre govorila je ravnateljica Iva Filipović. Na kraju predstavljanja aktivnosti i sekcija koje djeluju unutar Podružnice nazočne je pozdravila njezina tajnica Marina Vuleta koju tu dužnost uspješno obavlja punih 23 godine i upoznala nazočne  o kratkoj povijesti kao i o projektima i aktivnostima Podružnice, javlja hkdnapredak.com.

Na kraju svečanog dijela sjednice, u znak zahvalnosti za potporu u radu Podružnice, dopredsjednik Križanović uručio je predsjedniku  dr. Čiči  dar, a riječ je o knjigama koje su tiskane u nakladi Podružnice Busovača.

Radni dio sjednice

U radnom dijelu sjednice, nakon usvajanja predloženog dnevnog reda XXVI. sjednice uslijedila je rasprava i usvajanje zapisnika sa XXV. sjednice Središnje uprave održane u Zagrebu . Članicama i članovima Središnju uprave prezentirana je i informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prošloj sjednici Središnje uprave.

Jedna od glavnih tema sjednice, o kojoj je nazočne izvijestio predsjednik dr. Čiča, bila je 70. Glavna izborno- izvještajna Skupština HKD Napredak koja bi se odlukom Središnje uprave, trebala održati u Sarajevu u subotu, 14. listopada. Središnja uprava usvojila je prijedlog dnevnog reda kao i program predstojeće Skupštine. Inače, na Skupštini se trebaju naći izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te Napretkovih podružnica i udruga kao i razrješenje članova krovnih tijela te izbor novih krovnih tijela Hrvatskog kulturnog društva Napredak u narednom četverogodišnjem mandatu. O aktivnostima Povjerenstva za gospodarstvo s prijedlogom zaključaka u proteklom razdoblju nazočne je upoznao dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva Josip Križanović.

Informaciju o zajedničkom koncertu nacionalnih organizacija kulture Suzvučja 2023. koji bi se trebao održati u mjesecu studenome u Doboju kao i Napretkovom svečanom božićnom koncertu koji se tradicionalno održava u mjesecu prosincu u sarajevskom Narodnom pozorištu predstavio je predsjednik dr. Čiča.

Ž.I., KT