Online izložba grafika Virgilija Nevjestića


HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli upriličio je online izložbu grafika Virgilija Nevjestića.

"Meni je priča o Virgiliju Nevjestiću impresivna. To je priča o jednom malom čovjeku iz jedne male sredine koji je napravio veliku svjetsku karijeru", rekao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Nevjestić je bio grafičar, slikar i pjesnik impresivne biografije, rođen u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. Nevjestić je 1963. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na V. biennalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina. Od Ministarstva kulture Francuske dobio je atelje na Montparnasseu u kojem vrijedno i predano radi do svoje smrti.

Izlagao je po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. proglašen je najboljim grafičarom u Parizu. U Parizu je 1987. osnovao L’académie Virgile na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora. Francuska ga je kritika svrstala u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti.

Samostalno je izlagao u Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Haagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku. Izdao je brojne mape grafika, oslikavao je književna izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića i C. Baudelairea te se družio sa Samuelom Beckettom i Pablom Nerudom.

Virgilije Nevjestić je umro 25. kolovoza 2009. u Parizu.

Izložba, koja nosi naziv Hommage Virgiliju Nevjestiću, realizirana je u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno. Zahvalnost HKD Napredak i Franjevačkom samostanu u Tuzli za organizaciju izložbe koja je sada online dostupna cijelome svijetu, posebno je izrazila obitelj Virgilija Nevjestića.

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom koronavirusa, izložba nije mogla biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski Napredak i Franjevački samostan Tuzla pripremili su virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr. Izložbu možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.flickr.com/photos/hkdnapredaktuzla/albums, a video priču o izložbi na Napretkovom YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=Jx2IcPBEHLQ.

Ž.I., KT