Mostar

Otkrivena bista Vlatku Filipoviću


Udruga Hrvatska uzdanica Mostar, 16. listopada, na prigodnoj svečanosti u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta otkrila je bistu poznatom redatelju Vlatku Filipoviću koji je preminuo u svibnju 2019.

Ovom događaju su bili nazočni članovi obitelji, prijatelji te predstavnici HAZU-a, HKD-a Napredak, Matice hrvatske Mostar, OO BiH i BHT-a.

Bistu je otkrio akademik predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini Mladen Bevanda. O život i djelu Vlatka Filipovića govorili su akademik Bevanda,  urednica dokumentarno-suvremenog programa BHT-a Antonela Pehar Šimunović, dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka i Martin Raguž u ime Udruge HUM, koja je ovaj vrijedan događaj i organizirala, hkdnapredak.com.

Podsjetimo, Filipovića su nazvali i antropologom hercegovačkog čovjeka. Bio je jedan od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma. Snimio je četiri igrana te više od 40 dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Bio je aktivni član HKD Napredak i član Središnje uprave te je vodio Napretkovu Udrugu filmskih i kazališnih radnika. Sva je autorska prava svojih filmova ostavio Napretku.

Malo poznato da je Filipovićev kao prvi redatelj s ovih prostora s filmom Hopi-jan još 1968. ušao u stalnu postavu muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku MoMa.

Ž.I., KT