Otvorena izložba "Alojzije Stepinac u slici i riječi"


Izložba "Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu" otvorena je 29. svibnja u galeriji Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Foto: tomislavcity.com

Foto: tomislavcity.com

Program je započeo sv. misom koju je predvodio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu mons. Vladimir Dugalić, a u programu koji je slijedio sudjelovali su: gvardijan fra Bože Milić, Veliki Meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja prof. dr. Mislav Grgić, član Glavnog odbora Matice Hrvatske Ivica Završki, prof. dr. sc. Antun Tucak sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera Osijek, kustos Stipan Dilber i prof. dr. sc. Ivan Radoš iz Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Pere Tokić na klavijaturi uz vokalnu izvedbu Nevenke Pavković i Bibijane Baković.

Izložba, koju su osmislili i priredili doc. dr. sc. Marijo Kevo, doc. dr.sc. Tomislav Anić i Suzana Obrovac izazvala je veliki interes javnosti, kao i prikazivanje dokumentarnog filma o Bl. Alojziju Stepincu iz komunističkog vremena.

Sama izložba po mnogo čemu je drugačija od većine izložbi. Naime, nije plod umjetničke kreativnosti i ne otkriva ljepotu ljudskog duha, nego pokazuje plod zloće, zloporabe umjetnosti i medija. Ona otkriva čovjeka grešnika, zatvorenog u okove ideologije. Zato izložbi treba pristupiti kritički i uočiti pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni da žive u svojim zabludama, stoji u objavi na portalu tomislavcity.com.

Valja napomenuti kako će ova izložba u Franjevačkom muzeju bit otvorena do kraja lipnja a svi koji je žele pogledati moći će to učiniti svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

J.M., KT