Visoko

Otvorena nesvakidašnja izložba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom


U četvrtak, 28. studenoga, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom otvorena je izložba „Izumitelji svijeta - prozor u budućnost“.

Izložba je nastala kao dio velikog projekta Škole u sklopu obilježavanja mjeseca posvećenom svjetskim izumiteljima. U svijetu se svake godine obilježava Međunarodni dan izumitelja 9. studenog, a učenici i profesori Gimnazije odlučili su cijeli mjesec studeni posvetiti izumiteljima otkrivajući njihovu posebnost i značaju za čovječanstvo kroz dugu povijest.

Idejni voditelj ovoga projekta bila je profesorica fizike Naida Dacić koja je od početka rujna u projekt uključila sve učenike i profesore škole. Učenici su bili podijeljeni u četiri velike grupe, a svaka je imala nekoliko podgrupa koje su pripremale razne materijale, pokuse i nacrte za plakate. Na taj način učenici su mogli sudjelovati i razvijati svoje talente u onom gdje se najviše i najbolje pronalaze. Svaka grupa imala je svog profesora mentora s kojim je radila. Vrhunac ovog projekta bilo je otvorenje izložbe u holu Konvikta na kojoj je predstavljen zanimljiv povijesni prikaz razvoja telegrafa i telefona, filma i projektora, glazbe i nosača zvuka, struje i raznih rasvjetnih tijela uz jedinstvene plakate koje su izradili učenici.

U prvom dijelu izložbe hodnicima škole prošetalo je 14 svjetskih znanstvenika od Alberta Einsteina, Arhimeda, Alhazena, Gauss, Ktesibija, Fausta Vrančića, Nikole Tesle, do Le Corbusiera, Maxa Schelera, Galilea, Wladimira, Koeppena, Rosalinda Franklina, Slavoljuba Penkala i Hedy Lamar. To je bilo popraćeno električnom gitarom, violinom, glasovirom i dvjema klapskim izvedbama.

Drugi dio izložbe bili su pokusi u učionicama. Više od 50 pokusa izveli su učenici i na zanimljiv način pokazali rezultate nekih istraživanja i time oduševili sve posjetitelje, dok su se kostimirani znanstvenici šetali između posjetitelja i dijelili im bookmarkere sa svojim likom i osnovnim podacima, prenosi bosnasrebrena.ba.

KT