Dubrovnik

Predavanje „Papa Pavao VI. i Hrvati“


Prva večer kulturnog programa „Ususret sv. Vlahu“ koji organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije održana je 17. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Predavanje na temu Papa Pavao VI i Hrvati održao je dr. don Stanko Lasić koji je kazao da mu je drago što može govoriti o Pavlu VI. ponajprije jer je s ostalom starijom generacijom svećenika rastao u sjeni II. Vatikanskog sabora kojeg je taj Papa nastavio raditi i svih reformi koje je on pokrenuo, piše portal Dubrovačke biskupije.

Predavanje je započeo podsjećanjem na životni put pape Pavla VI. Naglasio je da je najljepše svjedočanstvo o papi Pavlu VI. kao o velikom prijatelju Hrvata i Hrvatske dao jedan od njegovih najužih suradnika kardinal Franjo Šeper. U intervjuu koji je dao nakon papine smrti ispričao je kao se s Papom službeno sastajao svakog petka. U jednom susretu ga je pozvao da ga posjeti kao prijatelja. Papa je jednom prigodom pitao kardinala Šepera što on može učiniti za Hrvate. Kardinal Šeper je uputio molbu papi za pripomoć za izgradnju zgrade za ispovijedanje u Mariji Bistrici. Papa je ispunio svoje obećanje. Druga molba je bila da se Hrvatskom nacionalnom zavodu Sv. Jeronima u Rimu ponovno vrati njegov prvobitni naziv jer je bio zbog diplomatskih intriga promijenjen u Ilirski zavod. Franjo Šeper je htio da zavod dobije svoje hrvatsko ime. U srpnju 1971. papa Pavao VI. je dao našem zavodu u Rimu hrvatsko ime i proglasio ga Papinskim zavodom.

Predavač je predavanje završio jednom zanimljivošću. „Za vrijeme zatočeništva Alda Mora Papa je odlučio napisati pismo njegovim otmičarima. U pismu im se obraća u nadi da u njihovim srcima ima još dobra i moli ih da oslobode nevina čovjeka. Obratiti se teroristima i pokucati na njihovu ljudskost mogao je samo čovjek velika srca kakav je bio Pavao VI. odnedavno sveti“, zaključio je dr. Lasić svoje predavanje o papi Pavlu VI. koji je bio prijatelj Hrvata i koji je proglašen svetim 14. listopada 2018.  

Uvodničar večeri je bio Ivan Vigjen, a na kraju je generalni vikar don Hrvoje Katušić zahvalio predavaču na njegovom izlaganju i svima prisutnima koji su izdvojili vrijeme i došli. Predavanju je nazočio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

KT