Predstava "Stadler" izvedena u Prozoru


U subotu, 28. siječnja u dvorani prozorskog doma kulture s početkom u 19 sati upriličena je predstava „Stadler“.

Voditeljica programa koji se bila je djelatnica Kulturno-športskog centra Prozor-Rama Mirjana Bešker.

Prije same predstave budući i sadašnji prvopričesnici župe Prozor predstavili su Stadlerov duhovni lik kroz njegove izreke koje je ostavo na dar i poticaj. Uvodne tekstove čitali su animatori Ivana Topić i Marko Babić. Tekst životopisa, lika i djela pročitala je članica Prijatelja Malog Isusa Gabrijela Petrović.

Zbor mladih župe Prozor izveo je dvije pjesme kojim su dočarali siromaštvo malenoga Isusa, tu zvijezdu skromnosti, malenosti i poniznosti koju je slijedio i po njoj živio sam nadbiskup Stadler. Za ovaj dio programa zaslužna su djeca i mladi župe Prozor te članovi Prijatelja Malog Isusa koji su pod vodstvom i animiranjem s. Marinele Zeko, SMI sve pripremili i izveli.

Nakon uvodnog dijela uslijedila je predstava simboličnoga naziva Stadler. Pod vodstvom redatelja i dramaturga Ante Bilića,  nastupili su članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik koji su na vrlo zanimljiv način kroz poetsku dramu, govorom, glazbom, scenografijom i kostimografijom, uprizorili Stadlera iz njegova djetinjstva, te godina pastirske službe u Crkvi Vrhbosanskoj. Prikazali su koliku je veliku snagu imala njegova vjera i pouzdanje u Gospodina, kako se nosio sa životnim križevima i izazovima, kako je živio, radio, gradio i surađivao.

Program je upriličen u organizaciji JU Kulturno sportskog centra općine Prozor-Rama i sestara Služavki Malog Isusa povodom 104. godišnjicu preminuća i 180. godišnjicu rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga Vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe Služavki malog Isusa.

Vrijedi podsjetiti na nekoliko crtica iz biografije nadbiskupa Stadlera:

Rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. Nakon obnove redovite crkvene hijerarhije u BiH, papa Leon XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom sa sjedištem u Sarajevu. Djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Dao je izgraditi mnoge crkve i ustanove. Godine 1890. utemeljio je Družbu sestara Služavki Malog Isusa. Među ostalim, utemeljio je i župu Prozor 1906. te je posvetio Presvetom Srcu Isusovu. Vizionarski je izabrao lokaciju same župne crkve. Njemu u čast imenovan je trg ispred sadašnje župne u Prozoru.

Sluga Božji Josip Stadler bio je iskreno pobožan i rado je molio. Posebno je širio pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, Blaženoj Djevici Mariji i Sv. Josipu.

Umro je u Sarajevu 8. prosinca 1918. Na njegovu grobu, molio je papa Sv. Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta BiH.

 U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak za proglašenje blaženim i svetim.

M.R./J.M., KT