Novi Travnik

Predstavljanje knjiga biskupa Perića


U srijedu, 13. veljače u župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik, upriličeno je predstavljanje knjiga o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju kard. Stepincu "Nada koja ne postiđuje" i "Ljubav koja ne prestaje".

Autor knjiga je mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Predstavljanju knjiga prethodila je redovita pobožnost Gospi Brze Pomoći i sveta misa koju je predslavio don Željko Majić, generalni vikar Mostarske nadbiskupije u koncelebraciji vlč. Marka Majstorovića, župnika, i vlč. Predraga Ivandića, prefekta u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić Travnik.

U prigodnoj homiliji don Željko govorio je o Blaženoj Djevici Mariji kao istinskom i svijetlom uzoru otvorenosti životu naspram kulturi smrti koja je sveprisutna u današnjem svijetu. Pozvao je vjernike da se poput Marije ne boje otvoriti životu koji je najveći dar od Boga, da se otvore suradnji s Bogom, da se ne boje Boga veličati u svakodnevici života i da svojim životom svjedoče i štite život svakog čovjeka od začeća do smrti.

Liturgijsko pjevanje animirali su sjemeništarci pod vodstvom duhovnika vlč. Jakova Kajinića.

Nakon euharistijskog slavlja vjernici su mogli sudjelovati na predstavljanju dviju knjiga o kardinalu Stepincu mons. Ratka Perića.

Knjiga Nada koja ne postiđuje je objavljena u prigodi 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija kard. Stepinca, mučenika. Druga knjiga Ljubav koja ne prestaje, objavljena u prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja mons. Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, proizašla je iz nade koja ne postiđuje odnosno koja je plod sadržaja prve knjige biskupa Perića.

Knjige je predstavio don Željko.

Obje knjige donose dokumentirano svjetlo o hrvatskom blaženiku i mučeniku kardinalu Stepincu, o učitelju nade i mučeniku slobode i jedinstva Crkve koji svojim životom i mučeništvom za Božju istinu privlači sve više ljudi. Alojzije Stepinac je već za života, a još više nakon svoje smrti, bio i ostaje vrlo zanimljiv brojnim osobama različitoga stručnog profila, ideološke orijentacije, vjerske pripadnosti te crkvenih i društvenih odgovornosti. Istaknuto je kako vjernicima danas Bč. Stepinac stoji kao uzor i poticaj kako i kojim smjerom hrabro ići u pomalo dezorijentiranom svijetu.

M.M./ KT