Prozor

Predstavljena knjiga fra Tomislava Brkovića „Orašac u Rami“


U sklopu obilježavanja Dana općine Prozor-Rama, 3. rujna u Domu kulture u Prozoru upriličeno je predstavljanje knjige fra Tomislava Brkovića „Orašac u Rami“.

Foto: Ramski vjesnik

Foto: Ramski vjesnik

Promocija monografije fra Tomislava Brkovića, ramskog franjevca i nekadašnjeg gvardijana na Šćitu, a danas župnog vikara u župi Vareš, upriličena je u sklopu obilježavanja Dana općine Prozor-Rama 8. rujna, a o monografiji Orašac u Rami i radu fra Tomislava govorili su Anto Ivićfra Ivan Šarčević i Ivan Lovrenović.

Tijekom predstavljanja Ivić, inače doktor povijesnih znanosti, kazao je kako su uz literaturu korišteni i neobjavljeni izvori kao poseban autorov doprinos povijesti Rame. „Premda su danas video sadržaji potisnuli naviku čitanja, uvjeren sam da će tekst privući različite čitatelje, napose one koji su korijenima vezani za ovaj kraj. Svojim radom, fra Tomislav pokazuje da od pet talenata koje mu je Bog dao, zaista koristi svih 10“, kazao je dr. Anto.

Književnik Lovrenović je istaknuo da je fra Tomislav pravi „knjigar“ – kako je znao reći fra Matija Divković. „On je to uradio iz ljubavi. Kad sam prvi put dobio knjigu odmah sam zapazio jedan moment. U načinu na koji Brković tretira svoj zavičaj. U poplavi jeftinoće emocija o zavičaju, kod njega toga nema. Ljubavi prema zavičaju ima različitih. Ovdje je raskošno demonstrirana zavičajnost i kozmičnost“, rekao je književnik Lovrenović.

Fra Ivan, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, je rekao kao je fra Tomislav uspio sažeti oskudnu građu jer je često paljena i uništavana, te kako donosi jednu zanimljivost – a to je davanje darova crkvi. „Važni su dokumenti popisa obitelji i umrlih. Ovdje je riječ o zavičaju i identitetu. Knjiga je svetinja koja čuva od zaborava“, podsjetio je fra Ivan.

Sam autor je u svom skromnom stilu zahvalio predstavljačima i svima koji su mu pomagali u radu prilikom pripreme knjige.

Tijekom večeri nastupili su članovi udruge Ramska tradicija. Stariji članovi su svojim pjevanjem izazvali emocije starih vremena, ali i zanimljivim stihovima nasmijali posjetitelje. Posebno je lijepo bilo vidjeti i čuti mlade naraštaje koji su pokazali da će biti pravi čuvari ramske tradicije.

Na kraju predstavljanja, kako javlja Ramski vjesnik, načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević fra Tomislavu je uručio prigodan dar te zahvalio za suradnju i stalni angažman na promociji, očuvanju i dokumentiranju Rame.

Fra Stjepan Lovrić je Lovrenoviću uručio prigodan dar kao znak zahvale za suradnje, a Božo Mišura je fra Tomislavu uručio nekoliko knjiga među kojima i knjigu austrougarskih poštanskih pečata upravo u stilu onoga kako fra Tomislav prikuplja literaturu kako objavljenu tako i neobjavljenu.

Dodajmo kako su prije predstavljanja knjige posjetitelji mogli pogledati izložbu dječjih radova pod nazivom Mladi slikaju, a koja je nastala kroz školu slikanja i crtanja u organizaciji Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama pod vodstvom akademskog slikara Tomislava Zane.

J.P., KT