Predstavljena knjiga „Nikodemova pisma“


Nakladnička kuća „Verbum“ u četvrtak 21. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu „Nikodemova pisma“ Jana Dobraczyńskog.

Na konferenciji su sudjelovali direktor nakladničke kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i koordinator projekata Mislav Vušković.

Nastavljajući svoj izdavački niz popularnih romana čuvenoga poljskog književnika Jana Dobraczyńskog, nakladnička kuća Verbum je u ovo korizmeno i preduskrsno vrijeme objavila njegovo možda najpoznatije i najdirljivije djelo, roman o Isusu, knjigu Nikodemova pisma.

Nikodem je ugledan farizej, besprijekorna nauka i života bez ljage. Usto je i jedan od najbogatijih ljudi u Izraelu. Ipak, u vlastitoj se nutrini bori sa sumnjama i strahovima, posebice pati zbog bolesti voljene kćerke kojoj ni jedan liječnik ne može pomoći. Čuvši za tajanstvenoga proroka koji čini velika čudesa i ozdravlja bolesnike, Nikodem polazi na put, tobože da u ime sinedrija ispita nauk novoga proroka, a zapravo sa samo jednom nakanom: spasiti voljenu Rutu. O svojem pothvatu u tančine piše bivšem učitelju Justu, vjerno mu prenoseći sve što je od drugih čuo o tom Isusu iz Nazareta, ali i sve što je na svoje oči o njemu istražio, čuo i vidio…

Ovaj dirljivi roman jedan je od najzanimljivijih književnih tekstova o Kristovu životu i dubok prikaz duhovnoga puta svakoga čovjeka. U Nikodemovu traženju, sumnjama i strahovima prepoznat ćemo i svoje vlastite. Zajedno s njim otkrit ćemo Isusa bliska svim ljudima, puna dobrote i ljubavi. Osjetit ćemo na sebi Isusov prijateljski pogled i čuti njegove blage riječi: „Daj mi svoje brige!“

Jan Dobraczyński, omiljeni pisac duhovnih romana, poznat po uspješnicama Snaga ljubavi, Čudotvorac iz Padove i Marija Magdalena, u ovom svom najpoznatijem djelu donosi dosad najljepšu priču o dubokoj preobrazbi ljudskoga srca pod milosrdnim Božjim pogledom.

Roman koji je u jednakoj mjeri predstavlja vrhunsko književno ostvarenje i odlično meditativno štivo o Isusovu životu, sigurno će čitateljima omogućiti dublje razumijevanje Kristova života i poniranje u njegovu muku, dok će odlično poslužiti i kao uskrsni poklon.

Hrvatsko izdanje knjige Nikodemova pisma u prijevodu Jelene Vuković, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr.

J.M., KT