Sarajevo

Predstavljena monografija koja svjedoči o bogatstvu povijesti Vareša


U srijedu, 17. studenoga, u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", predstavljena je monografija  "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća".

Autor teksta i glavni urednik ove monografije, prve o ovom bosanskohercegovačkom gradu, je Željko Ivanković. Likovno – tehnički autor i grafički urednik je Mladen Divković, dok je Mladenko Marijanović urednik fotografije. Poseban doprinos ovom djelu dao je mladi umjetnik Vladimir Ruf, koji je i autor Leksikona na kraju knjige.

Na promociji su osim autora govorili i Tomislav Išek i Leo Valenta, a predstavljanje je moderirao Dražen Janko.

Povjesničar Išek govoreći o značaju ovog djela kazao je kako je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način, objavljeno je na stranici Napretka.

Fotomonografija obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama ove općine. U knjizi su obrađene povijesne mijene i sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim segmentima života i rada.

Sadrži oko 400 stranica s više od 600 fotografija.

N.Ž., KT