Predstavljena prigodna marka 120. obljetnica rođenja Milivoja Uzelca


Hrvatska pošta (HP) Mostar, u suradnji s Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača, izdala je prigodnu poštansku marku u povodu 120. obljetnice rođenja Milivoja Uzelca. Marka je predstavljena u Mostaru.

Ovom prigodom direktor HP Mostar Mate Rupčić uručio je dar, pano s izdanjem poštanske marke, koji je u ime HD Herceg Stjepan Kosača primila Ana Marija Dedić. Marku su predstavile Danijela Brkić i Željka Šaravanja, a događaj su glazbom uveličali mladi glazbenici iz Glazbene škole Brotnjo: Maro Bulić, Lara Jurešić, Magdalena Lovrić, Ana Pehar i Tea Šakota.

Milivoja Uzelac, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne. Rodni Mostar napustio je u djetinjstvu i s obitelji odselio je u Banja Luku gdje se počinje ozbiljnije baviti slikarstvom. Zatim odlazi u Zagreb i Prag, a 1923. u središte europske umjetnosti – Pariz koji ga nadahnjuje sjajem i životom. Njegova strast i vječna inspiracija su žene čija ljepota ostaje ovjekovječena u slikarskim djelima. Po želji samog Uzelca njegov rodni Mostar na dar je dobio kolekciju umjetnina i predmeta koji su danas dijelom fundusa Galerije Kraljica Katarina Kosača. Jedno od tih djela, svoje mjesto našlo je na poštanskoj marki HP Mostar.

Ovo izdanje u poštanskom prometu se nalazi od 23. srpnja 2017., a može se kupiti jednostavno, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, i online putem web shopa www.epostshop.ba

HPM/ KT