Predstavljene dvije knjige u Slavonskom Brodu


U amfiteatru Sveučilišta u Slavonskom Brodu, 17. ožujka, održana je promocija dvaju knjiga: „Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine“, autora mr. Ante Kneževića i dr. Tomislava Lukića te knjige „Smilje - kemijski i okolišni aspekti“ Tomislava Lukića, Stanislava Talića i Ilijana Odaka.

Organizatori predstavljanja bili su Galerija Goll kao nakladnik, Sveučilište u Slavonskom Brod i Podružnica Prsten Slavonski Brod. Moderator promocije bio je Ivan Stipić, voditelj Sveučilišne knjižnice

O knjizi Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine govorili su dr. Irena Krumes, Sveučilište u Slavonskom Brodu, dr. Tomislav Dubravac, Šumarski institut, Jasterbarsko, dr. Ana Buljubašić, Sveučilište u Mostaru, Milan Bešlić, vodeći hrvatski književni i likovni kritičar, te autori Knežević i Lukić.

U pozdravnoj riječi Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta, iskazao je svoju radost da je, nakon što je već bio predstavljen u nekim mjestima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine sada predstavlja u gradu u kojem žive autori Knežević i Lukić.

Predstavljači su istaknuti kako taj rječnik, plod petogodišnjeg rada autora Kneževića pripremljen na 690 stranica, sadrži 7 500 natuknica, 10 000 pojmova s više od 1 000 koloriranih ilustracija.

„Rječnik je doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine koja je izložena nemilosrdnim procesima zaborava, opisuje i rukovodi se načelom uključivosti izričaja svih naroda s tog područja. Služi se brojnim izvorima iz mnogih razdoblja (od osmanskog do suvremenog). Poziva se na razne autore i gledišta, baš kao što narodni pjevač opjevava sve vladare, bez obzira na njihovu ideologiju. Rječnik doprinosi očuvanju jezičnog izričaja stanovništva sjevernog djela Bosne i Hercegovine koji kroz moderne sociološke prilike jednostavno nestaje iz naše svakodnevne komunikacije. Ona je škrinjica znanja ljudi Bosanske Posavine, jezično blago, svjedok jednoga vremena, pokušaj očuvanja identiteta  prošlosti Hrvata u Bosanskoj Posavini, koji su istrgnuti iz svoga kraja i raseljeni diljem svijeta, pisan tako da ga svatko može razumjeti. Rječnik je dvojezičan s namjerom da ga mogu čitati i raseljeni Posavljaci diljem svijeta te mlade generacije. Zbog toga bi u svojoj blizini, svatko tko ima emocije prema Bosanskoj Posavini, trebao imati tu knjigu" neke su od poruka predstavljača o ovoj vrijednoj knjizi.

Nakladnici su Fraternitas, Synopsis i Galerija Goll Slavonski Brod.

Na kraju je knjigu Smilje, kemijski i okološki aspekti djelo Tomislava Lukića, Stanislava Talića i Ilijane Odak izdanu u naklada Sveučilišta u Mostaru i Galerije Goll predstavio dr. Dubravac.

„Knjiga je proizvod višegodišnjeg znanstveno istraživačkog rada autora na kemijskoj tipizaciji hercegovačkog i dalmatinskog smilja.  Demistificira pojavu smiljomanije u regiji i na vrhunski znanstveni način definira kemo tipove smilja i utjecaj plantažiranja smilja na okoliš.

Autori  su krenuli u projekt istraživanja kemijskog sastava eteričnog ulja iz smilja koje raste na području Hercegovine kako samonikla tako i plantažnog te proveli relevantna istraživanja koja su prihvaćena u međunarodno priznatim publikacijama od stručnjaka u području eteričnog ulja i njihove analize te uspjeli odrediti  kemotip hercegovačkog smilja. Znanstvena monografija nastala je kao proizvod svih prikupljenih znanja i iskustava na lokalnoj, ali i globalnoj razini. Na 161 stranici  ilustrirana brojnim fotografijama, knjiga donosi opće značajke aromatičkog bilja, eteričkih ulja te metode njihove izolacije i analize. Posebno su opisane specifičnosti eteričkog ulja hercegovačkog smilja, samonikla i plantažno uzgojena“, rekao je uz ostalo o knjizi dr. Dubravac.

B. Lukačević, Ž.I., KT