Predstavljene knjige “Bosna u legendama, pričama, romanu”


HKD "Napredak" Sarajevo i HKD "Napredak" Podružnica Travnik u srijedu 12. lipnja u "Napretkovom" klubu "Lira" u Sarajevu upriličili su predstavljanje knjiga "Bosna u legendama, pričama, romanu" autorice Božene Volić.

"Kroz svoje knjige pričam o Bosni, zemlji tajanstvenoj i jasnoj, pitomoj i divljoj, o zemlji neiscrpno bogatoj u svojoj različitosti i duhovnosti, o Bosni onakvoj kakvu je ja vidim", istaknula je autorica.

Autorica se sarajevskoj publici predstavili sa tri svoje knjige i to Legende i priče Središnja Bosne, Mirna Bosna i Kraljičin izbor.

Knjiga Legende i priče Središnje Bosne sastoji se iz dva dijela Kameni krinovi i Izgubljeno kraljevstvo.

U prvom dijelu nalazi se 17 legendi koje govore o vilama, divovima, aždajama, prokletstvima, izgubljenim gradovima, gradu zlatnog orla, talentiranim neimarima koji poslije izvršenog posla budu oslijepljeni i isčupanog jezika kako nikad više ne bi takvo što napravili, o Sasima i sl.

U drugom dijelu nalazi se sedamnaest priča raznih tema: priče o caru Trajanu u Bosni, o tajnoj ljubavi rimskog legionara koju je u stvari djevojka pod odijelom  legionara, o ljubomori, kraljicama Jeleni Gruboj, Regini Kujavi, o crnoj magiji, bosanskom Stanku, o dvorskim spletkama, tajnim prolazima i tunelima, tvrđavama i kraljevskim dvorima,tajanstvenim konjanicima, kugi i gubi, o Mravcu- artisti i njegovoj putujućoj glumačkoj trupi i sl.).

Knjigom Mirna Bosna autorica nas je odvela u daleku prošlost, u prohujalo vrijeme života na ovim prostorima kroz 17 priča, koje su rekonstrukcija davno zaboravljenih anegdota o dojmljivim stvarnim ili izmišljenim likovima iz prošlosti Travnika, dok će roman Kraljičin izbor čitateljima oživjeti dio bosanske prošlosti i tajanstveni oreol dalekih vremena donijeti do današnjih dana.

Kraljičin izbor kroz 47 poglavlja donosi jedan dio bosanske povijesti prikazane kroz život posljednje bosanske kraljice Mare Tomašević, ali i mnoštvo događaja, prikaze života kojim su živjele kraljevske obitelji, plemići i narod, opise ratnih borbenih sukoba, narodne običaje, život u Osmanskom carstvu, ali i mnogo toga što golica maštu čitatelja.

Kroz knjige Bosna u legendama, pričama, romanu brojne su posjetitelje proveli predstavljači Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića Enes Škrgo i Marija Marić, diplomirana komparativistica književnosti i bibliotekarstva, te glumci Hrvatskog kazališta Travnik koji su čitali ulomke iz knjiga.

Božena Volić rođena je 1949.  u Zagrebu. U djetinjstvu je s obitelji doselila je u Travnik u kojem je završila osnovnu i srednju školu. U Sarajevu je diplomirala na Pedagoškoj akademiji. Cijeli radni staž radila kao učiteljica razredne nastave. Objavila je desetak književnih uradaka, a u djelima posebnu pozornost posvećuje djeci.

Zastupljena je u antologiji Izbor priča hrvatskih pisaca za djecu u Bosni i Hercegovini (2006.)

Redovno piše kratke priče za Glasilo za informiranje HKD Napredak u Travniku, suradnik je Lista za sretno djetinjstvo Cvitak iz Međugorja, a pisala je i za dječji list Palčić u Sarajevu.

KT