Ljubuški

Predstavljeni časopis „Fojnička škrinja“ i knjiga „Kula od karata zlata“


U organizaciji tri podružnice – HKD „Napredak“ Glavna podružnica Mostar, HKD „Napredak“ Podružnica Ljubuški i HKD „Napredak“ Podružnica Fojnica u Knjižnici Ljubuški u petak, 8. listopada predstavljeni su časopis „Fojnička škrinja“ te zbirka aforizama “Kula od karata zlata” autora Ivana Vrljića.

Na predstavljanju su se okupili ljubitelji pisane riječi, a nakon pozdravnog govora voditelja Knjižnice Ivice Vizentanera i obraćanja predsjednice ljubuške podružnice Ivane Barišić, te predsjednice fojničkog Napretka Ljiljane Jurak, glavni urednik Tomislav Bošnjak i lektorica Nina Bošnjak predstavili su Fojničku škrinju. Časopis je 2009. pokrenula skupina entuzijasta, a nakon pauze, u novije vrijeme ponovno se krenulo s objavljivanjem zahvaljujući naporima Društva, koji je i nakladnik.

Glavni urednik časopisa Fojnička škrinja Bošnjak i lektorica Bošnjak govorili su o tome kako sakupljaju priče, o financijskim naporima oko izdavanja časopisa, njegovoj distribuciji, tome koliko on znači za promociju malih životnih priča iz toga grada, te o promociji i očuvanju hrvatskog jezika i drugim aktivnostima vezanih za samu tiskovinu. 

Predsjednica Jurak zahvalila je domaćinima na promociji te Središnjoj upravi koja podržava ovaj projekt koji ima veliki značaj za Napredak u Fojnici, ali i cijelo društvo kada je u pitanju pisana riječ i izdavaštvo.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, također se obratio nazočnima te tom prigodom istaknuo kako tri Napretkove podružnice imaju Sporazum o suradnji, a koji nije tek puka forma, jer ovo je već četvrti kulturni događaj koji organiziraju u zadnje vrijeme. Osvrnuo se i na prethodne bogate kulturne programe u organizaciji Napretka kao i skoro održanu izvještajnu Skupštinu u Mostaru te pritom najavio nove kulturne projekte koje radi Napredak i njegove podružnice. Zahvalio je domaćinima na održavanju ove promocije te poklonio ravnatelju Knjižnice i knjižnici tri knjige na dar, od kojih su dvije tiskane u nakladi Društva.

Nakon predstavljanja časopisa, uslijedilo je predstavljanje zbirke aforizama Kula od karata zlata autora Ivana Vrljića.

Svoj osvrt o zbirci aforizama najprije je dala prof. Ljiljana Herceg govoreći kako Vrljićeva zbirka korespondira s očitim stilskim varijacijama jezika što ovu knjigu čini krajnje zanimljivom za čitanje i književno razmatranje. „Nakon pregleda pojedinih ciklusa može se zaključiti da se književne preokupacije knjige Kula od karata zlata kreću u domeni sagledavanja čovjekova položaja u svijetu te pokušajima da se književnim djelovanjem markiraju njegove slabosti. No, autor se ne prepušta rezignaciji, već poziva na djelovanje: 'Filozofija mora biti djelovanje – u suprotnom je osuđena na propast', kazala je na kraju predstavljanja.

Nakon toga je i sam autor pročitao nekoliko aforizama te se zahvalio svima koji su došli na predstavljanju knjige i časopisa uljepšavši zajedništvo i vezu Središnje Bosne i Hercegovine, piše hkdnapredak.ba.

T.M.I., KT