Predstavljeni "Sržnici" i "Umizmi" Grge Mikulića


U organizaciji Narodne knjižnice u Širokom Brijegu, 17. svibnja predstavljene su dvije knjige aforizama "Sržnici" i "Umizmi II." širokobriješkoga autora Grge Mikulića te upriličena izložba fotografija "Boje zavičaja" istog autora.

U svojstvu promotora bili su tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i recenzent dviju knjiga aforizama Ivan Vrljić i predsjednik Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH-a) Mladen Vuković, recenzent jedne od knjiga. 

Ponešto o karakteru izložbe fotografija govorio je moderator predstavljanja i pisac kataloga vrijedne izložbe Srećko Slišković.  

U svom obraćanju Vuković je naglasio kako se ne sjeća da je neki aforističar objavio dvije knjige aforizama u jednoj godini, kao što je u 2023. uradio Mikulić u knjigama Sržnici i Umizmi II. "Frano Vukoja je Grgu Mikulića nazvao Grga Zlatoper (nekada popularni novinar Glasa Amerike). Grgo Mikulić doista ima zlatno pero. Od prvog Adamova smijeha, humor je do danas ostao antropološkom tajnom. Iako su o smijehu mudrovali još antički filozofi, zadnjih desetljeća osobito jača gelotologija – znanost o blagotvornom djelovanju smijeha i vedrog raspoloženja na opće stanje čovjekova organizma i zdravlja. Humor se gnijezdi i u mudroslovnim zapisima Grge Mikulića. Zarezujući ovovjeke biljege, ispisao je svoj duhovni testament s puno ljubavi", kazao je Vuković.

Ivan Vrljić je rekao kako je ljudski bitak logos, izgovorena riječ, misao, govor te naglasio kako Mikulić sa svojim Sržnicima i Umizmima kao da izgovara onu jedinstvenu misao srodnu Heideggerovom poimanju jezika kao kuće bitka.

Osim predstavljanja dviju knjiga aforizama u istom prostoru otvorena je i Mikulićeva izložba Boje zavičaja.

Mladen Vuković je kazao da Grgine fotografije zaslužuju još jednu knjigu – monografiju, a autor kataloga Mikulić kazao je kako je Mikulić "u svakodnevnom hodu dolinom svoga zavičaja, uočavajući nebesku čaroliju svjetla i boja, nastojao što više zabilježiti i svima nama približiti ljepotu viđenog i proživljenog".

Izložbu je otvorio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, a autor je zahvalio svima koji su mu pomogli u objavljivanju dviju knjige i postavljanju izložbe.

I.V./J.M., KT