Sarajevo

Preduskrsni koncert u Franjevačkoj teologiji


U predvečerje Cvjetnice, 23. ožujka, u Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, upriličen je Preduskrsni koncert na kojemu su nastupili: Gudački orkestar, Komorni zbor i solisti zagrebačke Muzičke akademije.

Nazočni auditorij, u svojstvu domaćina i organizatora, na početku je pozdravio profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji mo fra Emanuel Josić spomenuvši kako je koncert svojevrsno vraćanje ove institucije na glazbenu i općekulturnu kartu grada Sarajeva, na kojoj je prije pandemije koronavirusa, imala značajno mjesto.

Riječi pozdrava uputio je i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić koji je, u kontekstu preduskrsnog vremena, istaknuo kako je potrebno dosta muke i odricanja da bi se u čovjekovu životu dogodio Uskrs. „Mi ćemo večeras moći čuti i 'vidjeti' koliko je bio potrebno muke i odricanja da bi to sve zvučalo kako treba. To je pouka i nama: da ako hoćemo na kraju biti 'pjesma' koja će biti prihvatljiva Bogu, svoj život trebamo utrošiti za mir i za dobro. Mi franjevci zato i imamo taj slogan: 'Mir i dobro!' Graditi ovaj svijet, graditi svoj život – da bismo svjedočili ono što u Uskrsu proslavljamo: pobjedu života nad smrću“, rekao je provincijal čestitajući nadolazeću svetkovinu Uskrsa.

Pod umjetničkim vodstvom prof. Anđelka Krpana i dirigentskom palicom prof. Jasenke Ostojić, mladi su glazbenici iz Zagreba izveli djela: Arcangelo Corelli: Conecerto grosso u F-duru, op. 6/2; Milko Kelemen: Preludio, aria e finale; Joseph Haydn: Koncert za violončelo i orkestar Br. 1 u C-duru, stavak II. (solista Luka Galuf); F. Shubert: Misa u G-duru za soliste, zbor i gudače, D 167 (solisti: Hana Iličić, Josip Švagelj i Josip Galić).

Nakon koncerta franjevci su sve ugostili u bogoslovskoj blagovaonici.

Inače, Gudački orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu kao samostalni kolegij, na inicijativu prof. Jože Haluze, postoji od jeseni 2006. Djeluje bez dirigenta, a čine ga studenti gudačkog odsjeka. Također, uz njih sarajevskoj se publici predstavio i Komorni zbor, koji postoji od 2010. kao izborni kolegij okupljajući studente svih odsjeka Akademije.

KT