LJjubuški

Svečano otvoren “Spomenik majci”


U subotu 15. veljače ispred zgrade Gradske uprave u Ljubuškom upriličeno je svečano otkrivanje spomenika pod nazivom “Spomenik majci“ autora Stjepana Skoke.

Svim nazočnima obratio se gradonačelnik Nevenko Barbarić kazavši pritom: „Pri spomenu majke kao izvora života one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, svojoj vjeri i svojoj Katoličkoj Crkvi. Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku te bi mogli iščitati promatrajući ovaj prekrasan spomenik“.

U ime Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća Ljubuški koja je idejni začetnik gradnje spomenika obrati se njen predsjednik Tomislav Dugandžić, piše Ljportal.

Prema njegovim riječima, ideja podizanja spomenika u čast udovicama Drugog svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa, koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945. Većinu života Ante je svjedočio o životnim teškoćama i nedaćama s kojima su se susretale njegova majka i još 757 istinskih heroina iz ljubuškoga kraja te 2 227 djece siročadi koji su ostali bez oca.

„Samo da znaš prijatelju Ante, iako si sklopio oči znam i vjerujem u Boga da ćeš biti sretan kad ugledaš Spomenik majci kojeg si nastojao za života podići našim Majkama, kao što si sada zasigurno u zagrljaju Majke nebeske,tako prešućena priča neće biti više prešućena u kojoj su pohranjene mnoge sudbine majki i djece“ kazao je Dugandžić.

Ante Milas je tako zauvijek otrgnuo od zaborava uspomene na sve majke i ovaj Spomenik majci s vremenom će postati prepoznatljiv simbol prošlosti i tragičnih usuda ovoga kraja, ali i ozračje i mogućnost traženja odgovora na temeljna životna pitanja.

„Ovim djelom odana je počast, hrvatskoj ženi i majci koja je kroz mučeničku i bremenitu povijest učinila ono najvrjednije, sačuvala obitelj i nikad se nije prestala nadati i vjerovati. Nisu ni naše majke imale sjaj ni bogatstvo, ali su uspjele sačuvati nešto najvrjednije, stoga, nemojmo se dati, sačuvajmo i mi naše obitelji i našu djecu. Neka nas Spomenik majci podsjeća na nikad dovoljno uzvraćenu ljubav prema njima i našoj Domovini“, zaključio je Dugandžić.

O simbolici spomenika govorio je Ivan Vukoja, te se nakon njega prisutnima obratio i akademski umjetnik Stjepan Skoko koji je Ljubuški ukrasio prekrasnim spomenikom majke s troje djece izrađenim u prirodnoj veličini. Jedno dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete drži knjigu u ruci i sjedi ispred majke, dok je treće dijete, ono najmanje u njezinom naručju.

Ovaj velebni spomenik svečano je otvorio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zajedno s gradonačelnikom Barbarićem, a blagoslovio ga je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto.

Postavljanje spomenika u Ljubuškom će trajno obilježiti sjećanje na žrtve majki i njihovu svijetlu pobjedu te je to spomenik svim majkama koje su najzaslužnije za vrijeme u kojem se danas živi.

KT