Sarajevo

Tradicionalni maskenbal na Stupu


Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Don Ivan Trobentar" i ove je godine, 22. veljače u VI. Osnovnoj školi u Barama u sarajevskom naselju Stup, organiziralo tradicionalni maskenbal koji je okupio oko 250 maškara, različitih uzrasta.

Tijekom raznovrsnog i zabavnog programa uz glazbu i ples, pojelo se i 400 krafni, te su se birale najbolje maske, kao i najbolje narodne nošnje, a nastupilo je nekoliko gostujućih KUD-ova: HKUD Bećarac Lepenica; HKUD Gromiljak Kiseljak; HKUD Fra Karlo Kujundžić Brestovsko; KPD Matija Gubec Bakovići i Udruga mladih Korak Brnjaci.

Okupljene je potom, u ime Organizacijskog odbora, pozdravio predsjednik HKUD-a Don Ivan Trobentar Stup, Aco Posavljak, koji je zatim spomenutim KUD-ovima uručio zahvalnice

Uslijedio je izbor najboljih maski i najbolje narodne nošnje. Prvu nagradu za najbolju masku osvojile su Kristina Rebo i Ivona Šagolj, a najbolja dječja nošenja je ona koju je nosio Jan Čolo.

Organizatori su zahvalili svima koji su sudjelovali na bilo koji način te izrazili nadu u okupljanja sljedećih godina - na istom mjestu s nekim novim maskama.

Spomenimo kako su ovom veselom pokladnom okupljanju podršku pružili: Katolički tjednik, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Sarajevski kiseljak, Binvest, INA BiH, Općina Ilidža, Pekara Mrvica, Kraš, Diema pro doo, TspEuroguma, Frizerski salon EnAni, Autoprijevoznik Zoran Bošnjak, Autoprijevoznik Aco Posavljak, Autoprijevoznik Narcis Gavranović, Autoprijevoznik Goran Komšić, Autoprijevoznik Dragan Drljo, Autoprijevoznik Ivica Kramar, Automehaničar Mario Matić, IVABO d.o.o, Poljoprivrednik Bruno Šagolj.

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Don Ivan Trobentar, osnovano 30. rujna 2017. u sklopu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup.
Ciljevi novoosnovanog Društva su: okupljanje građana zbog kulturnog, sportskog, prosvjetnog i drugih vidova druženja; čuvanje, njegovanje i unaprjeđivanje kulturnog života; očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskog naroda; organiziranje zabavnih, kulturnih, natjecateljskih i revijalnih aktivnosti.
U mnoštvu različitih KUD-ova prisutnih u Gradu na Miljacki ovo bi trebalo biti karakteristično jer mu je zadaća prije svega promicanje tradicije i kulture Hrvata na Stupu.

KT