Mostar

Troplet obilježio Svjetski dan kravate


Svake se godine 18. listopada obilježava svjetski Dan kravate. Ona se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu koji su po njoj bili prepoznatljivi.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, ona je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

HKZ TROPLET, čija je programska zadaća, između ostaloga, promicanje hrvatske kulture i baštine, obilježava Dan kravate. Ove godine su se tom obilježavanju radosno „pridružili“ priznati i poznati kipovi i biste u Mostaru.

Kraljica Katarina je to prihvatila dostojanstveno, onako kraljevski. Iako pogođena brojnim životnim nedaćama, napadom okupatora i gubitkom djece i kraljevstva, s novim modnim detaljem  izgleda kao prava svjetska dama, što istinski i jest.

Pjesnik Aleksa Šantić, kao urbani lik i gradski kicoš jedva je dočekao novu kravatu i onakav emotivan rado je prihvatio sudjelovanje u obilježavanju Dana kravate.

 

I mostarski sugrađanin Bruce Lee je rado stavio kravatu i pridružio se proslavi, posebno stoga jer ova crvena kravata itekako ističu njegovu zlaćanu put i mišiće, ne smeta nunchakama a odvlači pozornost protivnika.

 

Književnik, odvjetnik i novinar Ilija Jakovljević s ponosom sudjeluje u obilježavanju Dana kravate. Iako su ga progonili i „crni“ i „crveni“, prihvatio je ovu crvenu kravatu jer iza njene boje nema nikakve ideologije nego samo slavljenje ljepote, kulture i ljudskih vrijednosti.

Naši nobelovci, kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić su bez truna dvoumljenja prihvatili kravate. Naravno, što je nobelovac bez kravate! 

Antun Branko Šimić, pjesnik, esejist, kritičar i prevoditelj, je radosno prihvatio slaviti Dan kravate, iako je nekada ranije zahtijevao da pisci odbace svu dekorativnost i otmjenost, da skinu, kako reče, i odijelo sa sebe, i „kragne, manšete, kravate, šalove i sve ono drugo, …“

HKZ TROPLET poziva institucije i građane na obilježavanje Svjetskog dana kravate i aktivnosti koje slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetska baštinu. 

KT