Mostar

"Tropletov" literarni natječaj za učenike


Potičući ljubav prema materinskom jeziku i trajno zanimanje za pisanu riječ, Upravni odbor Hrvatske kulturne zajednice Troplet objavio je natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola.

Natječaj je objavljen u povodu svetkovine Sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda, očeva i Tropleta. Otvoren je od svetkovine Sv. Josipa (19. ožujka 2019.) do Sv. Josipa Radnika (1. svibnja 2019.).

Teme natječaja su sljedeće:

- za osnovne škole: Priroda je predivna knjiga o Stvoritelju (papa Benedikt XVI.)

- za srednje škole: Zemlja je kuća svega stvorenoga (Sv. Bonaventura)

Ovogodišnje teme natječaja su usmjerene kulturi općeljudske i kršćanske brige za stvoreni svijet, očuvanju okoliša kao važnoj zadaći svakoga pojedinca te poštivanju zemlje i prirode kao Božjega dara i zajedničkoga dobra.

Pravo sudjelovanja imaju učenice i učenici svih osnovnih i srednjih škola. Radovi, prozni ili poetski, moraju biti napisani na hrvatskom jeziku, sadržajno odgovarati temi natječaja i biti protkani kršćanskim vrjednotama. Tekstovi radova trebaju biti napisani na računalu, na najviše tri stranice teksta.

Prema priopćenju Upravnog odbora HKZ-a Troplet, učenici se na natječaj mogu prijaviti preko svojih škola ili samostalno. Pristigle radove će ocijeniti prosudbeno povjerenstvo priznatih stručnjaka za hrvatski jezik i književnost. Po pet najboljih radova u obje kategorije dobit će pohvalnice, a po tri najbolja rada i novčane nagrade:

- prvo mjesto: 200,00 KM

- drugo mjesto: 100,00 KM

- treće mjesto: 50,00 KM

Radove s obveznim osobnim podatcima (ime i prezime, adresa, telefon, mjesto, škola i razred) potrebno je dostaviti poštom ili osobno, najkasnije do 1. svibnja 2019. na adresu:

Hrvatska kulturna zajednica Troplet

Kneza Trpimira 8

88000 Mostar

s naznakom (za natječaj)

Imena najuspjelijih autora bit će objavljena 7. lipnja 2019. u tiskovnim i elektronskim medijima te na internetskoj i facebook stranici HKZ-a Troplet. „Cjelovite pobjedničke radove objavit ćemo na našoj stranici i u Zborniku izabranih radova s natječaja. Sve ostale informacije mogu se zatražiti elektronski na adresi troplet@troplet.ba“, priopćio je Upravni odbor HKZ-a Troplet.

KT