Sarajevo

U Sarajevu održana XV. sjednica Središnje uprave HKD "Napredak"


Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Sarajevu je u prostorijama Napretkovog kluba „Lira“, u subotu 11. rujna održana XV. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik dr. Čiča upoznao je članove Središnje uprave sa svojim aktivnostima u proteklom razdoblju među kojima je posebno istaknuo susret četiri nacionalna kulturna društva s novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Na početku radnog dijela usvojen je zapisnika s XIII. sjednice Središnje uprave, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestiteljica po ovoj točci, Dragana Radić Poljo, voditeljica Stručne službe HKD Napredak istaknula je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Jedna od glavnih tema sjednice, o kojoj je nazočne izvijestio dopredsjednik Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora, bila je predstojeća 67. i 68. Glavna izvještajna Skupština HKD Napredak koja bi se odlukom Središnje uprave, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, trebala održati u Mostaru u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u subotu, 2. listopada. Inače, na Skupštini se trebaju naći izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te Napretkovih podružnica i udruga.

Predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović prezentirao je informaciju o aktivnostima ovog Povjerenstva u proteklom razdoblju.

Predsjednik Povjerenstva za izdavaštvo i medije i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Miroslav Landeka upoznao je nazočne kako su u pripremi Napretkov kalendar za 2022. i novi broj Hrvatskog narodnog godišnjaka.

Središnja uprava upoznata je i s inicijativom za obnovu rada HKD Napredak u Livnu. U skladu s procedurom Povjerenstvo za podružnice će uskoro organizirati sastanak s inicijativnim odborom, a nakon čega će se očitovati Središnja uprava prihvaća li tu inicijativu. Inače, podružnica u Livnu bila je aktivna do 1949. kada su komunističke vlasti zabranile rad Društva.

T.M.I.,KT