U Tolisi otvorena izložba „U jutro Uskrsa“


Samostalna izložba likovnih radova – ulja na platnu, širokobriješke akademske slikarice dr. Ivane Ćavar otvorena je, 4. travnja, u galeriji franjevačkog samostana u Tolisi...

Izložbu pod nazivom U jutro Uskrsa je otvorio gvardijan fra Mario Jurić. Inicijator te vrijedne izložbe, toliški svećenik fra Nikola Bošnjak, veliki kolekcionar umjetnina na otvorenju je uz zahvalu autorici što se odlučili izložiti svoja djela u njihovu samostanu pozvao mlade iz svoga kraja da prepoznavaju svoje talente za umjetnost i razvijaju ih.

„Hrvatska suvremena sakralna umjetnost nema umjetnika koji bi bolje i potpunije donio, interpretirao, slikarskije i nadahnutije iskazao svoje ljudske umjetničke i vjerske osjećaje kao što je to Ivana Ćavar. Ona je zapravo pjesnik sakralne umjetnosti“, ustvrdio je na otvorenju prof. Stanko Špoljarić.

Naglasio je kako su njezini izloženi motivi - prizori Isusova života neposredno prije uskrsnuća, na samo uskrsnuće i poslije, kao što su: Uskrsnuće, Ne bojte se, Ja sam, Na putu u Emaus, Večera u Emausu, Uskrsli Krist, Krist propovijeda i drugi, koje je autorica zabilježila kistom na svojih 20 umjetničkih radova-ulja na platnu, naslikani mjerom dvostruke autentičnosti, one najznačajnijeg događaja u povijesti sa svom duhovnošću koje u sebi nosi, i nepromjenjivog smisla Uskrsa danas, s pozornošću zapisanom u duši.

Dodao je da autorica slikajući prizore iz Evanđelja cijeni najvažnija tri uvjeta sakralne umjetnosti; poštivanje razumijevanje i prihvaćanje.

Iste je prizore autorica Ćavar izradila i u mini formatu te su zajedno sa slikama koje prikazuju 14 postaja križnoga puta izloženi u drugom dijelu galerije.
Autorica Ćavar na otvorenju je naglasila kako pretakajući svoj unutarnji doživljaj na platno tom izložbom željela prikazati ne samo tjelesnost nego i ono transcendentalno, u kojem se prepoznaje istinska radost koja je bit samoga Uskrsa.

Izložba će biti otvorena do 5. svibnja ove godine.

B. Lukačević/ KT