Rim

U Zavodu Sv. Jeronima održan 21. susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike


U Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu, 10. i 11. lipnja održan je Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike, 21. po redu, pod nazivom „Hrvatska iseljenička poezija ispod rimskog neba“.

Foto: Papinski hrvatski Zavod Sv. Jeronima

Foto: Papinski hrvatski Zavod Sv. Jeronima

Susret su organizirali Pjesnička udruga Hrvatske iseljeničke lirike New York, Hrvatsko-talijanska udruga Rim i Američki hrvatski kongres, dok su pokrovitelji susreta bili Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Na početku programa 11. lipnja dobrodošlicu i pozdrav uputili su vicerektor zavoda vlč. Marko Škraba, u ime Hrvatsko-talijanske udruge predsjednica Svjetlana Lipanović te predsjednica Pjesničke udruge hrvatske iseljeničke lirike (HIL) New York Nada Pupačić.

Program je uključivao recital pod nazivom Blagdan pjesničke riječi na kojem su sudjelovali pjesnici članovi udruge Hrvatske iseljeničke lirike New York. Potom je predstavljena monografija Tisuće milja opletenih stihovima. Pjesnička udruga HIL New York (2000.-2020.) o kojoj je govorila Tuga Tarle.

Predstavljena je i 20. jubilarna zbirka pjesama Hrvatske iseljeničke lirike Niko drugo more i drugi ljudi. O zbirci su govorile urednica Nada Pupačić i recenzentica dr. Gordana Laco.

U subotu 11. lipnja program je započeo svetom misom u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima koju je predvodio rektor zavoda vlč. Marko Đurin, a propovijedao je vlč. Danko Kovačević, član zavoda. Na misi su sudjelovali svi prisutni članovi udruge i pjesnici. Nakon mise program je nastavljen u salonu.

Svojim pjesmama publici su se predstavili novi pjesnici, među kojima i nekoliko njih iz Rima i iz pokrajine Molise (molizanski Hrvati). Nakon toga prof. Laco predstavila je dvije knjige: Blago rasutih jezik Hrvata u dijaspori dio I. autorice Sanje Vulić i Pjesme, autorice Vlaste Sindik-Pobor. Potom je Ivana Bačić Serdarević, novinarka, spikerica i urednica na jednoj australskoj državnoj postaji predstavila zbirku Anatomija tuge autorice Tuge Tarle, dok je svoje pjesme recitirala sama autorica.

Program je završen zahvalnim slovom Nade Pupačić, te dodjelom zahvalnih priznanja.

Spomenimo da je Pjesnička udruga hrvatske iseljeničke lirike (HIL) New York osnovana u Hrvatskoj katoličkoj misiji Astoria, New York, u rujnu 1999. Od 4. travnja 2008. pjesnička Udruga VHIL, postala je članicom Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) i ujedno Ujedinjenih naroda (UN ). U novim okolnostima Udruga je preimenovana u Pjesničku udrugu hrvatske izvandomovinske lirike (HIL), NY. Na 15. obljetnicu Udruge HIL osjećala se potreba za preimenovanje udruge te je vraćen prvotni naziv: Pjesnička udruga hrvatske iseljeničke lirike (HIL) New York.

J.P., KT