Hrvatska

U župi Grabar održana likovna kolonija Matice hrvatske


U Grkokatoličkom župnom uredu Sv. Ivana Krstitelja u Grabru na Žumberku 27. lipnja održana je u 22. žumberačka likovna kolonija u organizaciji Žumberačkog vikarijata i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Za održavanje dugogodišnje tradicije Žumberačke likovne kolonije prvenstveno je zaslužan župnik Mile Vranešić, koji zajedno s mještanima gostoljubivo prima umjetnike i goste, pripremajući toplu dobrodošlicu i stvarajući ugodno okruženje za zajedničko druženje i međusobno obogaćivanje, piše ika.hr.

Vikar Vranešić je u pozdravnom govoru, spomenuvši prirodne ljepote i povijest žumberačkoga kraja, istaknuo kako su se ljudi na Žumberak tri puta naseljavali i tri puta iz njega raseljavali, kazavši kako sudionike ovogodišnje kolonije vidi kao preteču četvrtom povratku stanovništva na Žumberak.

U ugodnom druženju nastali su likovni radovi umjetnika: Zdenke Resar, Đurđice Debogović, Snježane Zakanj Radovanić, Grozdane Korpar, Milana Stunje, Maje Šmit, Nevenke Miklenić, Blanke Klemar, Tatjane Antolin, Željka Nemeca i Mirjane Žegarac.

Pjesme su čitali: Ivan Mlačić, Vlasta Mažuranić, Katica Lenardić i Snježana Zakanj Radovanić, a dvije najpoznatije pjesme Žumberčanina Marka Vukasovića Kraj kapele svete Ane i Uzmi ove ruže zapjevali su svi sudionici, uz gitarsku pratnju Lade Lokmer.

Članovi Ogranka MH Samobor svake godine daju doprinos svojim umjetničkim djelima. Žumberačku likovnu koloniju 1999. osmislili su i započeli lovac Boris Debogović i tadašnja voditeljica Likovnoga odjela Ogranka MH Samobor Grozdana Korpar. Žumberačka likovna kolonija pokrenuta je s idejom povezivanja umjetnika i lovaca u stremljenju ka istom cilju: očuvanju prirodne i kulturne baštine tih krajeva te poticanju povratka u prelijepi, ali raseljeni Žumberak.

Ž.I., KT