Upriličena izložba "Žepački umjetnici"


U subotu, 5. lipnja, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Podružnica Žepče organizirala je izložbu pod naslovom "Žepački umjetnici".

Izložba u Galeriji Ljerke Njerš u Domu kulture u Žepču obuhvatila je radove akademskih umjetnika koji su porijeklom iz ovoga grada, a predstavljeni su radovi Mladena Ivešića, Josipa Ivandića, Anđele Nikolić Vilić, Josipa Ivešića, Slađane Matić Trstenjak, Saše Zečevića, Ljerke Njerš i Kristine Ćavar.

Inače, za vrijeme otvaranja izložbe stvaralaštvo Ljerke Njerš je kratkim osvrtom popratila magistrica sakralnog slikarstva Kristina Ćavar, kustosica izložbe.

"Umjetnički opus Ljerke Njerš ogleda se ponajprije velikim doprinosom u stvaralačkom radu na području keramike. Njezina slikarska paleta je raznovrsna, prožeta kolorističkim tonovima i prozračnim lazurama, uokvirenim čvrstim crtežom. Iako se čini da mnoge slike stvara s lakoćom, Ljerka ponajprije promišlja o svakoj kompoziciji i potezu kistom, pa tek onda oslikava zadanu plohu. Spontanost se događa u igri različitih boja, no crtež je temeljni element zadane kompozicije. Pred nama je izložen jedinstveni likovni jezik kojim progovara umjetnica preko svojih djela, te je potrebno s pažnjom pristupiti i promotriti izloške ove jedinstvene umjetnice žepačkih korijena", rekla je između ostaloga kustosica izložbe.

Predgovor izložbi, koja ima 20 radova, napisala je dr. art. Dragana Nuić Vučković, a ona ostaje otvorena do 30. lipnja.

Ž.I., KT