Upriličena večer "Od Hercegovine do Janjeva"


U organizaciji Hrvatskog društva čuvara baštine i Ogranka "Matice hrvatske" Široki Brijeg u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici 8. listopada upriličena je večer pod nazivom "Od Hercegovine do Janjeva".

Susret je organiziran u sklopu obilježavanja 170. obljetnice rođenja fra Franje Brkića, prvog hercegovačkog  misionara na Kosovu (u Janjevu). Za tu prigodu iz tiska je izašla brošura Od Hercegovine do Janjeva koju je priredio Ivan Dugandžić te je organiziran susret s janjevačkim Hrvatima.

Program je otvorio pozdravnim riječima predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg Gojko Jelić. U prepunoj dvorani knjižnice nazočnima su se obratili dr. fra Robert Jolić glavni urednik časopisa Hercegovina Franciscana, Roko Antić zamjenik načelnika općine Kistanje - kao predstavnik janjevačkih Hrvata, te sam priređivač Ivan Dugandžić iz Hrvatskog društva čuvari baštine.

Tko je fra Franjo Brkić?

Rodio se u Rasnu 17. lipnja 1851. Roditelji su mu Andrija i Milica rođ. Kvesić. Školovao se kod franjevaca na Širokom Brijegu (do 1867.). Filozofski studij završio je na Širokom Brijegu (1868.-1870.). U franjevački red stupio je na Širokom Brijegu 16. travnja 1867. Svečane zavjete položio je vjerojatno 1871. Bogoslovni studij završio je u Rimu (1871.-1875.) te potom otišao u misije na Kosovo. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup skopski fra Dario Buciarelli u Prizrenu 20. lipnja 1875. Čitav svećenički vijek fra Franjo je proveo djelujući među Hrvatima u Janjevu, pune 23 godine (1875.-1898.). Zaslužan je za izgradnju crkve i škole u Janjevu, kao i za slanje devet Janjevčana u franjevački red. Učio je Janjevčane kako saditi vinograde i voćnjake. Rodnoj župi Rasno darovao je zvono od 100 kg 1889. Zbog njegova rada Turci su ga nastojali ubiti, kao što su ubili i njegove prijatelje Rafa Kolića i hodžu Mula Nevzata. Od straha od Turaka se šlagirao. Išao je na liječenje u Beč, ali nije bilo koristi. Bio je iznimno obljubljen i cijenjen u Janjevčana. Preminuo je 11. rujna 1898. u Janjevu i pokopan ispod oltara Srca Isusova u crkvi Sv. Nikole u Janjevu. Do 1875. bio je član Hercegovačke franjevačke provincije, a potom zajednice albanskih franjevaca.

U glazbenom dijelu nastupila je Lucija Zovko.

Također, u sklopu obilježavanja upriličen je i prijem kod biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanski mons. Petara Palića u Mostaru.

Ž.I., KT