Održana Osnivačka skupšptina podružnice HKD "Napredak" Livno

Uspjesi "Napretka" uvijek su se vezivali za Livno


Osnivačka skupština livanjske podružnice Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” održana je u četvrtak, 18. studenoga u Livnu.

U razgovoru za agenciju Fena predsjednica novoizabrana predsjednica podržnice Ines Kaić Pervan kazala je kako najvažnije Hrvatsko kulturno društvo Napredak već odavno ne djeluje u Livnu, premda se osnivanje tog društva i njegovi veliki uspjesi u velikoj mjeri vezuju za Livno i Livnjake.

Govoreći o povijesti djelovanja Društva, Kaić Pervan istaknula je kako se u razdoblju austrougarske vladavine hrvatstvo artikuliralo kroz rad pjevačkih društava i hrvatskih čitaonica, a jedno od tih društava, Dinara, osnovano je krajem 19. stoljeća u Livnu.

“Nakon niza utemeljenja hrvatskih pjevačkih društava u BiH, javila se potreba za formiranjem društva koje bi pomoglo školovanje mladih Hrvata s nadom da bi onda ti školovani kadrovi postali vodiči na putu ekonomskog i kulturnog prosperiteta Hrvata u BiH”, ustvrdila je Kaić Pervan.

Po njezinim riječima, prvo društvo utemeljeno s tim ciljem bilo je Hrvatsko potporno društvo za potrebe đaka srednjih i visokih škola iz BiH, sa sjedištem u Mostaru 1902., a svrha tog društva bila je pomoć siromašnim đacima iz BiH koji pohađaju srednje ili visoke škole u BiH ili Austro-Ugarskoj - Monarhiji, odnosno Zagrebu.

Osvrćući se dalje na prošlost ovog društva, Kaić Pervan dodala je kako je, usporedo s Mostarom, iste godine, nekoliko mjeseci kasnije, osnovano i u Sarajevu društvo s identičnim ciljem. A s obzirom na to da su oba društva imala istovjetne ciljeve, rodila se ideja o ujedinjenju.

“Od ideje do realizacije proteći će nekoliko godina što zbog političkih razloga, a dijelom i zbog neslaganja dvaju društava. Značajnu ulogu u fuziji imali su i Livnjaci, poglavito Ante Tadić. Inicijativa za osnivanje Napretka vezana je uz sjednicu bosanskohercegovačkih Hrvata koja je održana 1902. u Zagrebu, u gostionici pjevačkog društva Kolo, na kojoj, između ostalih, sudjelovali i Livnjaci Ante Tadić i Ante Mamić pa s punim pravom možemo reći da su i Livnjaci dali svoj doprinos nastanku Napretka”, naglasila je Kaić Pervan.

Podružnica u Livnu osnovana je, kaže, prije fuzioniranja sarajevskog i mostarskog društva, točnije 1906. kao mostarska podružnica, a za povjerenika je imenovan Ante Tadić.

“Fuzija ova dva društva, nije prošla bez problema, nesporazuma i svađa, a veliku ulogu u pomirbi odigrali su opet Livnjaci Ivo Đogić i Ante Tadić te tadašnji ravnatelj livanjske Trgovačke škole Andrija Pordušić. U prvim godinama djelovanja podružnica Livno imala je tri utemeljitelja i oko 70 aktivnih članova. Utemeljitelji su bili Hrvatsko pjevačko - glazbeno društvo Dinara te župe Livno i Vidoši dok je sjedište Napretka bilo u Dinarinom domu”, kazala je Kaić Pervan.

U razdoblju od 1907. do 1941., livanjska podružnica organizirala je svoje stalne godišnje zabave na kojima su se prikupljali dragovoljni prilozi za školovanje mladih, a mnogi Livnjaci bili su tada Napretkovi stipendisti. Najpoznatiji je bio prvi školovani slikar u BiH Gabrijel Jurkić.

Od brojnih tada Napretkovih aktivnosti, Kaić Pervan posebno ističe rad na opismenjavanju puka gdje je samo tijekom 1938. u akciji Napretka čitati i pisati naučilo 1 500 osoba iz livanjskog kraja.

Danas, sedamdeset godina nakon gašenja Napretka, svjesni vrijednosti i važnosti te institucije, Livnjaci obnavljaju ono što su im preci stvorili i ostavili u naslijeđe.

“Nova podružnica Napretka simbolizira ono najbolje što Livno zajedničkim snagama može postići. Istodobno nas podsjeća na razloge zbog kojih ne smijemo dopustiti da kultura u našem gradu bude na marginama. Jedinstvo naših sugrađana, zbog velikog broja mladih koji odlaze iz BiH je na kušnji. Mnogi danas vjeruju da je problem što zajednica čini premalo, a drugi, pak, smatraju da mladi čine premalo za opstanak”, poručila je Kaić Pervan.

Jedan od prvih koraka u djelovanju društva je, kako je kazala Kaić Pervan, osnivanje izviđača i šahovskog kluba Napredak, a ubrzo se u njihovoj organizaciji očekuje i promocija knjige Matijasa Zečevića.

Na osnivačkoj skupštini livanjske podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak nazočili su predstavnici Grada Livna te Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije.

J.Vr.,KT