Livno

Započela kulturno-vjerska manifestacija Hrvata u BiH „Vratimo nadu zavičaju"


Nakon Zagreba i Jajca, Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine održavaju se i u Livnu.

Za organizaciju manifestacije zaslužni su Hrvatska matica iseljenika i KUD Rudine iz župe Vidoši kod Livna, a za pokroviteljstvo Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine, Grad Livno i Vlada HBŽ-a. Ovu su već treći Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine a održavaju se pod geslom „Vratimo nadu zavičaju”, izvijestio je portal RTV HB.

Cilj je međusobno povezivanje Hrvata u BiH i  Republici Hrvatskoj i šire. Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, te unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata. Kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, naveli su iz Kulturno umjetničkog društva Rudine župa Vidoši – Livno.

Program je započeo, 19. studenoga, javnom tribinom na temu Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova u cilju opstanka Hrvata na ovim prostorima, jačanje gospodarstva, OPG-ova i turizma. Nastavljen je, 20. studenoga, svetom misom u samostanu Gorica Livno, koju je predslavio mons. Marko Semren, banjalučki pomoćni biskup.

U programu manifestacije je i izložba Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH, čiji je autor o. Zvonko Martić.

U popodnevnim satima kod spomenika za sve poginule, planirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje, kao i za sve poginule  u Domovinskom ratu i poraću.

Nakon toga program će se nastaviti u dvorani Narodnog sveučilišta, nastupom folklornih skupina iz BiH i Hrvatske.

Treći dan manifestacije, 21. studenoga, započet će svetom misom u samostanskoj crkvi Šćit-Rama. Nastavit će se susretom s franjevcima Franjevačkog samostana Rama-Šćit, na kojem će govoriti gvardijan fra Andrija Jozić te fra Mijo Džolan.

N.Ž.,KT