Banja Luka

Zbor iz Brčkog gostovao u Banjoj Luci


Na poziv župnika župe Pohoda BDM u Banja Luci vlč. Žarka Vladislava Ošapa, Župni zbor Presvetog Srca Isusova iz Brčkog sa svojim župnikom preč. Damirom Ivanovićem i vijećnicima je u nedjelju, 18. listopada posjetio Banja Luku.

Posjet su organizirali prigodom obilježavanja Misijske nedjelje i u okviru projekta Misijsko djelovanje vjernika i župnih zborova u župnim zajednicama. Tako je vlč. Ošap istaknuo kako je jedno od područja pastoralnog djelovanja u banjolučkoj župnoj zajednici, u gradskoj sredini gdje ima brakova različitih vjeroispovijesti, ulaganje truda u očuvanje kršćanskih vrijednosti i tradicije uz poštivanje tuđe slobode izbora.

U nedjelju, 18. listopada nakon svete mise u župi Pohoda Blažene Djevice Marije, Župni zbor iz Brčkog održao je koncert.

Gosti iz Brčkog su u pratnji domaćina vlč. Žarka posjetili katedralu Sv. Bonaventure pomolivši se pred relikvijama Bl. Ivana Merza; trapistički samostan Marija Zvijezda gdje ih je brat Franjo Apanović upoznao sa poviješću ovoga samostana i njihovim trenutnim načinom života i djelovanja. Osim toga gosti su pohodili svetište Sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke gdje su bili upoznati sa stradanjima vjernika banjalučkog kraja, a posebno ubojstvom vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić.

Dan ranije, u subotu 17. listopada, na svome putovanju prema Banja Luci, Župni zbor je posjetio travničko sjemenište Petar Barbarić gdje je vlč. Jakov Kajinić za članove zbora i vijećnike imao prigodnu duhovnu obnovu te ih upoznao s likom i djelom sluge Božjega Petra Barbarića. Domaćin, preč. Željko Marić je istaknuo tom prigodom kako je važno ne zaboraviti domaće sinove na glasu svetosti i potaknuo nazočne da nastoje očuvati spomen na njih, ali i onih osoba koje su djelovale na njihovim područjima istaknuvši pri tome pokojnog svećenika i pisca, Izidora Poljaka koji počiva na katoličkom groblju u Brčkom.

Posjet Banjoj Luci bio je ujedno i nastavak projekta pod nazivom Stopama Hrvatskih svetaca i blaženika kroz koji se želi posjetom mjestima rođenja, djelovanja i smrti, upoznati s likovima svetaca, blaženika i slugu Božjih s ovih prostora.

Župni zbor iz Brčkog oformljen je u jesen 2006. Petnaestak članova je u sklopu projekta Stopama Hrvatskih svetaca i blaženika organizirao prošle godine posjetu Boki Kotorskoj. Nadaju se kako će tako nastaviti i u budućnosti.

T.M.I., KT