Zbornik "Trepetava svjetlost" predstavljen u Mostaru


Zbornik “Trepetava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika”, u izdanju HKD "Napredak" podružnica Vitez, koji je priredio književnik Anto Zirdum, predstavljen je u utorak 24. siječnja u Hrvatskom domu "herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Foto: hkdnapredak.com

Foto: hkdnapredak.com

Na početku je u ime organizatora pozdravne riječi uputio predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik Središnje uprave HKD-a Napredak Miroslav Landeka.

On je istaknuo kako je  zbornik Treperava svjetlost još jedan u nizu naslova Napretkove nakladničke djelatnosti kojoj će Društvo i u budućnosti, pored stipendiranja studenata, pridavati značajnu pažnju. "Drago mi je da je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar nakon Viteza, Sarajeva i Tuzle domaćin predstavljanja ovog Zbornika koji je na ponos cijelog Napretka, a u kojem je s financijskom potporom sudjelovala i Središnja uprava. Od 2019., otkada je utemeljeno Povjerenstvo za izdavaštvo i medije, bili smo nakladnici ili sunakladnici 30 projekata, a neke poput ovoga s ponosom ističemo. Svjedoci ste da smo bili izdavači i monografije Austrougarske utvrde u BiH, čime se Bosna i Hercegovina legitimirala kao jedina od zemalja iz bivše Austrougarske monarhije, uz Hrvatsku i Crnu Goru, koja ima popisane, opisane, poslikane sve utvrde koje još i danas postoje i one koje su nekada bile", kazao je, među ostalim, Landeka.

Govoreći o Zborniku Anto Zirdum je naveo kako su u ovoj panorami poezije izabrane pjesme 120 pjesnika s po jednom pjesmom objavljenom u glasilima Društva, primarno u godišnjacima, a zatim i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije objavljenima u nakladi Napretka. "Radi se o književnicima koji su članovi HKD-a Napredak, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne projekte Društva. Treperava svjetlost je sintagma iz stiha jednog manje poznatog pjesnika, ali ona hoće kazati da su pjesnici ta posljednja svjetlost u ovoj našoj sumračnoj zbilji, odnosno bića koja održavaju svjetlost da se potpuno ne ugasi", rekao je Zirdum.

Književnica i članica HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Anita Martinac također se obratila nazočnim ustvrdivši kako je priređivač imao težak posao odabrati 120 pjesama i 120 pjesnika. Objasnila je kako se na kraju knjige nalazi abecedni popis svih književnika i suradnika HKD-a Napredak, njih ukupno 388. "Interesantno je da se nakon tog popisa nalazi i jedna prazna stranica s crtama gdje možemo dopisati eventualno sve one za koje mislimo da nedostaju, a ja bih tu odmah dodala ime mostarskog književnika Ive Kljajo koji spada u naraštaj prešućenih hrvatskih književnika koji je nestao 1945.", kazala je Martinac.

Uz Martinac, koja je pročitala svoju te nekolicinu odabranih pjesama iz zbornika, svoju pjesmu pročitao je i moderator predstavljanja Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, objavljeno je na mrežnoj stranici Društva.

Svoju poeziju čitali su i pjesnici Marina Kljajo Radić, Miljenko Buhač, Radica Leko, Miljenka Koštro, Zdravko Kordić, Anto Zirdum i Marela Jerkić-Jakovljević

Ovu značajnu pjesničku večer u Mostaru, glazbenim nastupom na gitari obogatio je Ivan Mijić, učenik 4. razreda Gimnazije fra Grga Martić.

Na predstavljanju su, među ostalim, bili nazočni Josip Nikolić član Središnje uprave HKD Napredak, Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez, Zoran Kupreškić, član Nadzornog odbora HKD Napredak i drugi.

J.M., KT