Redovnice reciklirale još u srednjem vijeku


U lipnju ove godine, studenti, znanstvenici i posjetitelji, okupili su se u Queen’s College-u Oxford sveučilišta, kako bi izučavali pergamenu drevne knjige koja pripada kolekciji koledža, a pronađena je zašivena u haljinu...

Kada su konzervatori tkanina počeli izučavati blagdanske haljine samostanskih kipova, koje su u kasnom 15. stoljeću izrađivale redovnice u cistercitskom samostanu u sjevernoj Njemačkoj, ostali su iznenađeni. Naime, upostavi haljina pronađeni su fragmenti drevne pergamenereciklirane od liturgijskih rukopisa.

Postavlja se pitanje – je li postojao neki poseban teološki razlog zbog čega su se ovi vjerski tekstovi skrivali unutar odjeće kipova? – Očigledno ne. Naime, prema izvješćuThe Conveyora – istraživanjao posebnim zbirkama Oxfordovih Bodleian knjižnica, pergamena je zapravo bila korištena za „postizanje draperija – nabora u krznu“ i „ukrućivanja rubova odjeće“. U tekstu se dalje napominje kako su, u razdoblju vjerske reforme, liturgijski tekstovi brzo postali zastarjeli te su stoga bili dostupni za postave haljina. No, pergamena u samostan nije donesena s namjenom da ju se koristi kao postavu, nego je tu „završila“ radi recikliranja.

Srednjovjekovne haljine onomad su se izrađivale od krpica raznih materijala poput lana, baršuna i svile, dok su neke bile i u obliku lampi od luksuznih materijala, ukrašene zečjim krznom.

Ovo otkriće svjedoči da je recikliranje knjiga bilo zapravo uobičajeno još u kasnom 15. stoljeću, a i dandanas jedan takav reciklirani primjerak rukopisa čuva Bodleian zbirka.

KT