Američki predsjednik na samo jedan dan – 1849.


Dana 11. kolovoza 1807. rođen je David Rice Atchison – čovjek koji je tijekom jednog dana obavljao funkciju predsjednika SAD-a.

Naime, Atchison je vršio tijekom šest godina funkciju privremenog predsjednika američkog Senata. Do neobične situacije došlo je 1849., kad je trebao zaprisegnuti tadašnji novoizabrani američki predsjednik Zachary Taylor. Na dan kad je isticao termin prethodnom predsjedniku Jamesu Polku padala je nedjelja, a Taylor je odbio dati prisegu nedjeljom zbog vjerskih razloga te je to učinio sljedećeg dana, piše na portalu povijest.hr.

Zbog navedenoga neki smatraju da je te nedjelje predsjednička funkcija privremeno "sjela" na treću osobu po hijerarhiji u SAD-a, iza predsjednika i potpredsjednika (jer ni Taylorov potpredsjednik Fillmore nije zaprisegnuo te nedjelje).

Ta treća osoba bio je upravo David Rice Atchison kao privremeni predsjednik Senata. Atchinson je u intervjuu novinama kasnije izjavio da je te nedjelje veći dio dana spavao jer su prethodne tri-četiri noći naporno radili u Senatu.

Ž.I., KT