ANKETA: Je li Katolička Crkva u BiH ispravno reagirala na pandemiju "koronavirusa"?


Nakon izbijanja pandemije "koronavirusa", civilne vlasti su uvele različite restrikcije. No, je li reakcija Katoliče Crkve bila ispravna?

Foto: facebook.com/hkmhannover

Foto: facebook.com/hkmhannover

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. ožujka 2020. pandemiju uzrokovanu virusom COVID-19. U međuvremenu od nje je zaraženo skoro 400 000 ljudi na svijetu.

Zbog činjenice da još uvijek ne postoji cjepivo protiv nje, nego se širenje zareze može prekinuti samo smanjenjem kontakta među ljudima, civilne su vlasti u BiH i mnogim drugim zemljama, uvele restrikcije poput policijskoga sata kada je građanima zabranjeno kretanje.

Katolička Crkva na razini Biskupske konferencije BiH donijela je odredbu koja je potom dopunjena na razinama pojedinih nad/biskupija.

U Banjolučkoj biskupiji i Vrhbosanskoj nadbiskupiji svećenici slave mise bez naroda, dok je u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj određeno da, sukladno zabrani okupljanja, na misama - koje će biti tihe - ne može sudjelovati više od 10 vjernika.

Je li u slučaju "koronavirusa" Katolička Crkva ispravno reagirala?


Prema aktualnim podatcima (24. 3.) koje svakodnevno donosi stranica worldometers, trenutačno je u svijetu 392 427 slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga broja, izliječeno je 103 392, a preminulo 17 148.

Osim biskupa i svećenika, papa Franjo također svakodnevno potiče na molitvu i pokoru kako bi se ova pošast zaustavila.

KT