Zagreb

Baka Darka Jurčić proslavila 100. rođendan


U krugu svoje obitelji, 27. listopada, baka Darka Jurčić proslavila je 100. rođendan kao najstarija župljanka Uzdola i ramskog kraja.

Zbog poznih godina baka Darka je trenutno kod obitelji u Zagrebu, gdje je i proslavila svoj rođendan svetom misom zahvalnicom i svečanom večerom.
Misu zahvalnicu u crkvi Sv. Ante u Sesvetskim Selima služio je daljnji nećak don Pavo Crnjac, a tijekom mise pjevao je sastav Tobija koji vodi Ivo Franjić iz župe Sv. Križa na Sigetu.

U pozdravu i homiliji don Pavo je istaknuo kako je baka Darka proživjela tri rata, nadživjela osam papa i 15 župnika župe Uzdol. „Život je primila kao jedan dar Božji koji je darovala desetero djece, a posljednje je rodila u 43 godini života, od kojih su žive četiri kćeri. U svim nevoljama života imala je jaku vjeru u Boga i majku Božju kojoj se svakodnevno moli u svetoj krunici“, kazao je don Crnjac.

Također, pročitao je pismo i čestitku Josipa kard. Bozanića koji je pohvaljuje što je bila otvorena životu i vjerna Bogu, Crkvi i obitelji koju je podizala ne na temeljima ljudske mudrosti već snage Božje.

Poslije svete mise bila je svečana obiteljska večera u hotelu Martini. Među gostima bio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je donio buket cvijeća: čestitku Darki kao građanki grada Zagreba. Praunuka Mila Grabovac iznijela je kratak životopis svoje bake Darke uz mnogo iskrenih želja koje je pokazala u lijepo uređenom obiteljskom stablu u čijim su korijenima Ivo i Darka Juričić.

Darka je rođena 26. listopada 1918. u Tribošiću, župa Izbično, koja je osnovana godinu prije, 1917. Rođena je u obitelji Crnjac Ante i Stane r. Jurilj, kao najmlađa među dvije sestre Ive i Kate i brata Ivana. Majka i otac, dali su je krstiti  na Širokom Brijegu i dali joj ime Darinka, od milja Darka, po svetoj mučenici Dariji iz prvih kršćanskih vremena, a slavi se 25. listopada. Roditelju su je kao malu bebu iznijela u naručju u novi zavičaj u Doline u Donju Vast, u župi Uzdol u Rami. Jednu godinu je stanovala s velikom obitelji djeda Marijana i strine Joze Crnjac, u Dolinama u staroj kući, a 1919. obitelj se mirno razdijelila. Poslije djedove smrti 1930. obitelj se ponovo razdijelila na dvoje, u istoj kući na dva ulaza, na Ikiće, po stricu Iki, i na Staniće, po majci Stani.

Darka je odrastala s dvjema sestrama i bratom. Udala se s 21. godinu za Ivu Juričića, zvanog Krešu, na Krančiće. U braku je imala desetero djece. Najstariji Mirko poginuo je u nespretnoj igri s bombom kad je imao 15 godina. Nekoliko je djece umrlo dok su još  bili mali, a kao stariji nedavno su umrli Jakov i Kate.

Otkako je otišla s Krančića, ima 11 godina, živi s obitelji kćeri Danice Miličević u župi Petruševac u Bogdanima na Žitnjaku.

Za ovaj 100. rođendan okupile su se živuće kćeri Ruže, Ane, Stanojka i Anđe zajedno sa svojim obiteljima. Baka Darka poznaje svoju unučad po imenu i ima ih 28: 12 muških i 14 ženski. Većina njih su se udali i oženili te osnovali svoje obitelji tako da od njih ima 38 praunučadi.

Svoje staračke dane živi uz Radio Mariju, koji redovito sluša i uz pomoć toga radija svaki dana moli svetu krunicu, sluša svetu misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima.

P. Crnjac/ KT