Biskupija Trier smanjit će do 2020. broj župa sa 172 na 35


Neke europske biskupije suočene su s potrebom smanjenja broja župa, što se planira ili već događa u Njemačkoj ali i drugdje.

Bazilika St. Paulinus, Trier (Pixabay)

Bazilika St. Paulinus, Trier (Pixabay)

Prema nedavnoj najavi biskupa Stephana Ackermanna, Biskupija Trier u Njemačkoj smanjit će do 2020. broj župa sa 172 na 35, a reorganizacija te mjesne Crkve u vinorodnoj regiji Moselle u zapadnom dijelu zemlje dolazi nakon što su druge biskupije u Njemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Irskoj, Nizozemskoj i mnogim drugim europskim zemljama napravile slične planove te više nego prepolovile broj lokalnih crkvi u kojima se slave mise i odvija pastoralna skrb, piše Patheos.com.

U komentarima objavljenima na biskupijskoj internetskoj stranici biskup Ackermann je rekao da je, iako je strukturiranje Crkve oko župne zajednice model koji je „bio sastavni dio zapadne kršćanske civilizacije, također je suočen s dubokom i brzom promjenom“. „To je zahtijevalo nove modele i jače sustave umrežavanja. Jednostavno ne možemo nastaviti kao u prošlosti“, naveo je biskup.

Glasnogovornica trierske biskupije Judith Rupp izjavila je za Catholic News Service kako je remodeliranje u Trieru proizašlo ne samo zbog neučinkovitosti oko „administracije i strukturnih pitanja“ već i zbog ponavljanih poziva pape Franje vjernicima da se vježbaju u „misionarskoj kreativnosti“. „Veliki izazov za kršćane u našoj biskupiji je onaj pastoralni. Želimo se snažnije usredotočiti na potrebe ljudi i integrirati karizme krštenih u crkveni život više nego prije“, rekla je Rupp dodavši kako će u svakoj novoj župi svećenici, đakoni i redoviti pastoralni službenici raditi na različitim pitanjima i zadaćama. Priznala je kako se svi ne slažu s tim planom te ih treba još uvjeravati, ali vjernici  općenito razumiju potrebu za tom reformom.

CNS donosi podatke vezane za planirano ili smanjenje župa koje se trenutačno provodi u drugim biskupijama:  

– Berlin: 105 župa bit će svedeno na 35 "pastoralnih prostora", s prodajom neiskorištenih crkava dok će 40% klerika i laika biti preraspoređeno, time ublažavajući dio od 140 milijuna dolara duga biskupije.

– Beč: 660 župa treba spojiti u 150 središta.

– Luksemburg: 274 župa smanjeno je na 33.

– Clogher, Irska: 37 župa izrezano na 14 "pastoralnih područja".

– Utrecht: 326 župa svodi se na samo 48 središte u kojima će samo jedna crkva poslužiti kao "euharistijsko središte", prenosi Patheos.com.

 KT