Velika Britanija

Britanski biskupi objavili smjernice o darivanju organa


Britanski biskupi potaknuli su vjernike da razgovaraju s članovima obitelji kako bi donijeli svjesnu odluku o dobrovoljnom darivanju organa.

U Velikoj Britaniji je u srijedu 20. svibnja stupio na snagu novi zakon o darivanju i transplantaciji organa, na temelju kojega će se u budućnosti primjenjivati princip prešutnoga pristanka. Drugim riječima, ukoliko odrasla osoba, sposobna razumjeti, za života ne izrazi protivljenje, njeni će se organi i tkiva nakon smrti moći upotrijebiti za transplantaciju. Osim toga, novi zakon također uzima u obzir vjerska uvjerenja preminule osobe, kao i mogućnost protivljenja obitelji pokojnika koji se za života izjasnio za transplantaciju.

Engleski su i velški biskupi, u vezi s novim zakonom, primijetili da je Crkva uvijek poticala darivanje organa. Ipak, upozorili su da spomenuti sustav prešutnoga pristanka ugrožava pravo pojedinca na odluku, kao i koncept dara povezan s darivanjem organa. Kako bi razjasnila različite implikacije tog problema, Konferencija katoličkih biskupa Engleske i Walesa objavila je smjernice za vjernike koje se mogu preuzeti na njenim internetskim stranicama. „Cilj je tih smjernica pružiti informacije koje će vjernicima pomoći donijeti svjesnu odluku“,  objasnio je biskup Paul Mason, šef Odjela biskupske konferencije za zdravstvo i mentalno zdravlje.

Biskup Mason je istaknuo da je važno razgovarati o darivanju organa s članovima vlastite obitelji kako bi oni bili svjesni odluke i mogli je poštovati. Osim toga, izrazio je nadu da će spomenute smjernice pomoći pri razgovoru o toj temi i donošenju informirane odluke za najmilije, kada za to dođe trenutak. Poručio je također da su zdravstvene vlasti zajamčile kako će se poštovati vjerska uvjerenja pokojnika i volja članova njegove obitelji o darivanju organa, piše vaticannews.va.

T.M.I., KT