Češki predsjednik razmišlja o vetu na uvođenje “istospolnog braka”


Češki predsjednik Miloš Zeman razmišlja o tome treba li staviti veto na Zakon o istospolnim brakovima, a kojim brak više ne bi bio zajednica isključivo jednog muškarca i jedne žene.

Foto: Miloslav Hamřík / wikimedia commons

Foto: Miloslav Hamřík / wikimedia commons

Predsjednik Zeman je o Zakonu o istospolnim brakovima raspravljao na sastanku s češkim kardinalom Dominikom Dukom nakon kojeg je kazao kako «homoseksualci nisu u mogućnosti imati djecu, stoga ne mogu osnovati obitelj», javlja idnes.cz, a prenosi narod.hr

Zeman je također spomenuo kako razmišlja o državnom odlikovanju uglednog katoličkog svećenika Petra Piťha, koji je stavio Istanbulsku konvenciju fokus javnosti upozorivši na opasnosti od rodne ideologije koja se nalazi u tom dokumentu. Piťha je inače bio ministar obrazovanja u vladi Vaclava Klausa, autor je brojnih knjiga iz područja obrazovanja te je pokretač matematičke lingvistike u Češkoj, te su njegovu hrabrost pohvalili i češki predsjednik i češki kardinal.

Mnogi su u Češkoj očekivali kako će na listopadskim izborima u 2018. konzervativci izgubiti većinu, ali su je ipak zadržali. Zanimljivo je i to da su oko Istanbulske konvencije nesigurni i nezavisni i zastupnici Građanskih demokrata.

KT