Clericus Cup: nogometni turnir za svećenike


Svi vole nogomet, pa tako i svećenici. Clericus Cup godišnji je nogometni turnir koji okuplja timove svećenika i sjemeništaraca koji pohađaju fakultete i sveučilišta u Rimu.

Foto: aleteia

Foto: aleteia

Turnir je započeo sredinom veljače, a pobjednik će se saznati krajem svibnja.

Liga, čiji je cilj oživjeti tradiciju sporta u kršćanskoj zajednici, osnovana je 2007. Također, Clericus Cup se smatra ekvivalentom nogometnog Svjetskog kupa zbog toga što okuplja tisuće sjemeništaraca i svećenika koji predstavljaju gotovo stotinu zemalja.

Cijeli projekt turnira pokrenuo je kard. Tarcisio Bertone, strastveni nogometni navijač, koji je čak i kao kardinal najavljivao nogometne utakmice na talijanskom radiju.

Kao i svaki turnir i ovaj ima svoj prepoznatljivi trofej. Riječ je o nogometnoj lopti koju ''drže'' kopačke, a na vrhu se nalazi svećenički saturno, šešir širokog kružnog oboda.

Što se tiče pravila turnira, ona su prilagođena i starijim igračima. Pa se tako vrijeme igre smanjuje kako bi mogli pratiti korak sa mlađim kolegama.

Biskup Melchor Sanchez, pomoćnik tajnika Papinskog vijeća za kulturu smatra da i vjera može pridonijeti sportu. Misli kako sportu trebaju moralni ''vitamini''. Ipak, sport zahtijeva određenu predanost i vrline, kao i snagu, kako duševnu tako i tjelesnu.

Sport je danas prepun rasizma, nasilja, korupcije koji ga ometaju. Crkva i vjera mogu pridonijeti moralnim resursima i na taj način mogu pomoći sportu da ostane vjeran svojoj pravoj prirodi: «Ako razmišljamo što sport može pružiti vjeri, odgovor se sam  nameće. Sportske obrazovne vrijednosti nisu strane kršćanskom životu. Vrijednosti poput discipline, nastojanja, poniznosti i prijateljstva zajedničke su i vjeri i sportu. Uzmimo za primjer Don Bosca koji je mladima pokazao ljepotu sporta i zdravog duha, kao i glazbu i kazalište».

Kako piše laudato.hr biskup Sanchez predviđa kako će ove godine sjemeništarci odnijeti pobjedu na Clericus turniru, zbog snage i energije koja nedostaje svećenicima.

KT