Danas slavimo rođendan "najutjecajnije inovacije našeg vremena"


World Wide Web jedna je od inovacija koja je promijenila način na koji živimo i radimo i neki je smatraju najutjecajnijom inovacijom našeg vremena.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Izum koji je promijenio čovječanstvo, povijesni izum ili, kako su to s novim Google doodleom nazvali, najutjecajnija inovacija našeg vremena, koji god od ovih izraza primijenite na World Wide Web (WWW) sigurno nećete pogriješiti jer su internet i Web u potpunosti promijenili način na koji živimo i radimo, a 12. ožujka se slavi 30. rođendan, javlja zimo.dnevnik.hr.

Za njegovo nastajanje zaslužan je softverski inženjer Tim Berners-Lee koji je krajem osamdesetih radio u CERN-u te je Web razvio s ciljem povezivanja i dijeljenja informacija između znanstvenika, sveučilišta i instituta diljem svijeta, a s vremenom je World Wide Web postao puno više od toga te danas postoji skoro dvije milijarde web stranica diljem svijeta.

Zanimljivo, prva web stranica na svijetu bila je posvećena upravo projektu World Wide Weba i postavio ju je na svom računalu Tim Berners-Lee. Kako je izgledala stranica možete pogledati i danas jer je CERN 2013. pokrenuo projekt ponovnog postavljanja prve web stranice na svijetu na domeni info.cern.ch.

Iako nam je WWW uvelike promijenio i poboljšao živote, Tim Berners-Lee nije baš zadovoljan načinom na koji se razvija jer se njegova početna ideja o povezivanju radi razmjene podataka i informacija dijelom pretvorila i u alat za manipulaciju ljudima, kršenje privatnosti i širenje lažnih vijesti i informacija.

Tim Berners-Lee je prvu uspješnu komunikaciju računala preko interneta obavio na Božić 25. prosinca 1990., a već je 1991. godine javnosti putem interneta prikazao prvu web stranicu. Za svoje je zasluge ovaj Britanac s prebivalištem u SAD-u odlikovan viteškom titulom britanske kraljevske kuće.

 

KT