Dekatolizacija Canterburyjskog križa


Nekoć vrlo katolički simbol Kristove muke, sada je popularan motiv za manžete i torbe u suvenirnici British Museuma…

Toliko posjetitelja hodočasti na izložbu Sv. Thomasa Becketa u British Museumu da je gotovo nemoguće vidjeti što je sve izloženo. Jedini predmeti koji su dovoljno veliki da se mogu vidjeti na bilo kojoj udaljenosti su vitraji doneseni iz katedrale u Canterburyu.

No, u drugoj krajnosti je toliko očekivani ulomak lubanje Sv. Tome. Njegova mala veličina bila bi korisna u doba Henrika VIII., kad bi posjedovanje takve relikvije moglo značiti pogubljenje. U stoljećima prije Reformacije ovo bi bila glavna atrakcija. U današnje pak vrijeme nema hodočasnika koji joj se približavaju na koljenima; zapravo oko nje uopće nema gužve…

Tu je još jedan predmet koji se nije mogao vidjeti dok se ne stigne do suvenirnice: Canterburyjski križ – oblik je koji je postao vrlo usko povezan s onim što je bilo najvažnije mjesto hodočašća u Engleskoj. Od tada je prihvaćen kao anglikanski simbol. To je začudno jer su oko 850 brončanih broševa izradili Anglosaksonci u punom zajedništvu s Rimom. Prvoga nadbiskupa Canterburyja poslao je tri stoljeća ranije papa Grgur I. Kasniji Papa poslao je nadbiskupa iz Male Azije, koji je također bio dobro primljen u Engleskoj.

Možda je zato što je križ pronađen 1867. u jeku viktorijanskog doba, sada povezan s Crkvom Engleske, a ne s Rimokatoličkom Crkvom. Tako je dostupan „kao sve“: od manžeta do torbi u trgovini British Museuma.

U 19. i početkom 20. stoljeća koristio se još šire. Naime, The Museum of the Cross posjeduje vrh cipele ukrašen Canterburyjskim križem. Možda je ovo ipak previše „moderan“ način prikazivanja simbola Kristove muke?!

Dodajmo kako je The Museum of the Cross prva institucija posvećena raznolikosti najmoćnijeg i najdalekosežnijeg simbola u povijesti. Nakon 10 godina priprema muzej je bio gotovo spreman za otvaranje; a zatim je došla pandemija koronavirusa… No, u međuvremenu je virtualni muzej otvorio Instagram nalog radi interakcije s čitateljima i pričama o njihovim vlastitim raspelima: @crossXmuseum.

J.P./ KT