Livno

Fratri i liječnička služba spasili pacijenta i prevezli ga do bolnice


Večernji list BiH donio je priču iz župe Vidoši na području Livna o fratrima i liječnicima koji su 23. siječnja pomogli spasiti pacijenta i prevesti ga kroz snijeg do bolnice.

Foto: Večernji list BiH

Foto: Večernji list BiH

Da će se zimska noć pretvoriti u dramu u kojoj je svaka minuta važna, potvrđuje nam priča koja dolazi iz župe Vidoši na području Livna. Naime, čovjek iz Vidoša doživio je moždani udar, a kad se to dogodi, svaka sekunda je važna. Spazivši vozilo Hitne pomoći u blizini svoje župne kuće i crkve, vidoški fratri fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša krenuli su u akciju pomaganja svom sumještaninu, piše Večernji list BiH.

„Kad živite na ovakvom terenu, ne znate što se može dogoditi, stoga ne dopuštamo da nas išta iznenadi. Imamo džip upravo iz razloga da možemo pohoditi vjernike u svim uvjetima. Ova posljednja situacija bila je dramatična zato što je na cesti bilo snijega, a trebalo je doći do unesrećenog čovjeka, tako da je to bilo probijanje svom snagom. Bila je liječnica, dva medicinska tehničara i nas dvojica fratara. Kad smo došli do kuće, obitelj je s pacijentom već krenula za bolnicu drugom stranom, ali nije se moglo, pa smo i tu morali intervenirati. Hvala dragom Bogu, u noći spašavanja nije bilo žrtava i ta akcija se uspješno provela“, rekli su za Večernji list BiH vidoški fratri.

Općenito su nezadovoljni čišćenjem prometnica i slažu se s inicijativom jednog lokalnog lidera u BiH koji je zaprijetio svim tvrtkama s kojima ima ugovore da će ih otkazati ako ceste ne budu prohodne.

„Ako ćemo se iz godine u godinu iščuđavati snijegu i gubitku ljudi smrću do koje ne bi došlo da se moglo navrijeme reagirati, onda ne možemo puno dobrog očekivati. Vidjeli smo kako je kod Jablanice čovjek izgubio život čekajući u koloni zbog snijega. Ceste sliče bob-stazama, a želimo biti društvo koje teži razvijenom svijetu. Dok god se svijest ne promijeni, teško“, rekli su fratri.

Kad je riječ o njihovoj pomoći, kažu da je to jedan ljudski pothvat pomoći bratu, čovjeku u nevolji i tako će i ubuduće djelovati. „Međutim, ni mi ne možemo sami ni Hitna pomoć. Treba nam sinergija u činjenju dobrih djela koje će izroditi samo dobro“, kazali su fratri za Večernji list BiH.

KT