Herman Potočnik – otac ideje o svemirskim orbitalnim postajama


Jedan od prvih ljudi u svijetu koji su se bavili problemom putovanja raketnim pogonom i života u svemiru, Herman Potočnik, rođen je 22. prosinca 1892.

Foto: narod.hr i wikipedia

Foto: narod.hr i wikipedia

Imao je zanimljiv nadimak Noordung, za koji se ne zna točno podrijetlo, no postoji teorija da je nastao od njemačke riječi “Ordnung” za red.

Godine 1928. objavio je knjigu Problem svemirskog putovanja – raketni motor (Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-Motor). To je bila prva knjiga u povijesti u kojoj je opisana ideja izgradnje svemirske postaje u orbiti oko Zemlje.

Iako Slovenac rođen je u Puli, koji je u to doba bio u sastavu austrijske polovice Austrougarske Monarhije (za razliku od većeg dijela kontinentalne Hrvatske, koji je bio u sastavu ugarske polovice). Hermanov otac bio je visoki časnik austrougarske ratne mornarice, koja je u Puli imala vrhovno zapovjedništvo.

Mladi Potočnik također se školovao za časnike i upravo uoči početka Prvog svjetskog rata postao je inženjerijski poručnik, specijaliziran za gradnju željeznica i mostova. Sudjelovao je kao časnik u krvavim bitkama tijekom Prvog svjetskog rata u Galiciji, Srbiji i na talijanskom bojištu.

Nakon rata nastavio se školovati u Beču i doktorirao je strojarstvo. Specijalizirao se za raketnu tehnologiju. Godine 1928. objavio je knjigu Problem svemirskog putovanja – raketni motor u kojoj je prvi put opisana ideja izgradnje svemirske postaje u orbiti oko Zemlje. Potočnik je bio navodno i prvi koji je namjeravao takvu postaju poslati u geostacionarnu orbitu oko naše planete (to je orbita u kojoj tijelo zadržava fiksni položaj u odnosu na površinu Zemlje koja rotira). Zanimljivo je da su tu značajnu knjigu u SSSR-u preveli na ruski već 1935. godine, a na engleski ju je prevela tek NASA 1999.

Nažalost, kako piše narod.hr Herman Potočnik je umro manje od godinu dana nakon objave te svoje važne knjige, u ranoj dobi od samo 36 godina. Uzrok smrti bila je upala pluća (još tijekom Prvog svjetskog rata dobio je tuberkulozu, koja mu je trajno oštetila zdravlje) te nije doživio svemirsku utrku za vrijeme Hladnoga rata.

KT